233 de milioane de femei nu vor avea acces la planificare familială în 2015

0

Tot mai multe femei folosesc metode contraceptive la nivel modial, dar persistă și o nevoie neacoperită, arată un nou studiu. Cercetătorii au estimat utilizarea contracepției și nevoia neacoperită în rândul femeilor căsătorite sau în concubinaj la vârsta reproducerii din 194 de țări între anii 1990 și 2010. Nevoia neacoperită a fost definită de cercetători ca fiind numărul de femei care ar vrea să amâne o sarcină, dar care nu folosesc nicio metodă de contracepție pentru asta.

Folosirea, la nivel global, de metode contraceptive de către aceste femei a crescut de la 55% la 63% între 1990 și 2010, iar nevoia neacoperită a scăzut de la 15% la 12%. În ciuda acestor cifre, cercetătorii estimează că 233 de milioane de femei nu vor avea acces la contraceptive moderne în 2015.

“Schimbările de-a lungul timpului pe care le vedem – în ceea ce privește creșterea în prevalența contraceptivelor și scăderea nevoii neacoperite – sunt în direcția cea bună”, spune Ann Biddlecom, cercetător în domeniul planificării familiale în cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU. Ea adaugă că mai există, însă, locuri în lume unde lipsa planificării familiale este la un nivel ridicat.

Cea mai mare creștere în folosirea metodelor contraceptivelor între 1990 și 2010 s-a înregistrat în sudul Asiei, estul, nordul și sudul Africii. Contracepția a fost folosită, de asemenea, la un nivel ridicat în țările dezvoltate, dar a scăzut ușor în Europa de Vest, Australia și Noua Zeelandă.

În alte zone s-a înregistrat o folosire scăzută a metodelor contraceptivelor. În centrul și vestul Africii, mai puțin de o femeie din cinci folosea vreo metodă de contracepție până în 2010. Studiul arată o discrepanță a accesului la metode contraceptive în subregiuni diferite din Africa. În estul și centrul Africii existau rate similare de folosire în 1990, dar în 2010 folosirea se dublase în est.

La nivel mondial, nouă din 10 femei căsătorite foloseau o metodă modernă de contracepție, precum prezervativul sau metodele hormonale.

Pe măsură ce folosirea contracepției a crescut, nevoia neacoperită a scăzut. Totuși, 146 de milioane de femei căsătorite nu aveau acces la contracepție în 2010, sau 221 de milioane dacă sunt incluse și femeile care foloseau o metodă tradițională. Peste 20% dintre femeile căsătorite din estul, centrul și vestul Africii aveau o nevoie neacoperită de planificare familială în 2010.

Cercetătorii au realizat studiul doar pe baza femeilor căsătorite și în concubinaj, dar estimează că nevoia neacoperită este și mai mare în rândul femeilor necăsătorite.

Sursa: LiveScience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger