2013, al patrulea cel mai cald an din istorie

0

Anul 2013 a fost al patrulea cel mai cald din înregistrările Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă din SUA, care a publicat raportul anual referitor la temperaturile globale pentru 2013. Temperatura medie globală anul trecut a fost de 14 grade Celsius.

caldura

Nasa, care calculează temperaturile într-un alt mod, a anunțat că 2013 a fost al șaptelea cel mai cald an, cu o temperatură medie globală de 14,6 grade Celsius. Ambele agenții sunt, însă, de acord, că nouă dintre cei 10 ani cei mai calzi sunt din secolul al XXI-lea. Cel mai cald an a fost 2010.

Asta înseamnă că încălzirea globală continuă. Din 1880, când au început înregistrările, 2013 este al patrulea cel mai cald an, cu o temperatură medie anuală cu 1,12 grade Celsius peste media secolului al XX-lea. Anul 2012 a intrat în istorie ca fiind cel mai cald an de până acum cu o temperatură cu 0,66 grade Celsius peste medie.

2013 a fost al 37-lea an consecutiv în care temperatura medie globală a fost peste medie, ceea ce înseamnă că niciun om născut după 1976 nu a trăi vreun an în care temperatura globală să fie medie sau sub medie.

Raportul, care apare în contextul în care în SUA cad ninsori masive și unde se înregistrează temperaturi polare, amintește de faptul că încălzirea globală nu înseamnă schimbările meteo de zi cu zi, ci schimbări pe termen lung. Deși temperatura medie în decembrie în SUA a fsot cu 1,1 grade Celsius mai scăzută decât media secolului al XX-lea, imaginea globală este diferită: luna decembrie a fost a treia cea mai călduroasă lună decembrie din istorie. Asta înseamnă încălzire globală.

Sursa: Time

Citiți și:

Planeta se va încălzi cu 4 grade Celsius până în 2100

În ce an se va face simțită în România încălzirea globală

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger