2012, pe locul nouă în topul celor mai călduroși ani din istorie

0

NASA a anunțat că 2012 a fost al nouălea cel mai călduros an la nivel global an din 1880, anul când au început înregistrările. Opt dintre cei nouă ani sunt de după anul 2000, 2005 și 2010 împărțind titlul de cel mai călduros an. Noile date confirmă trendul încălzirii globale cauzate de gazele cu efect de seră, spun oamenii de știință.

 

.

James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale din cadrul NASA, a declarat că planeta nu mai are echilibru, iar următorul deceniu va fi și mai cald decât cel anterior.

Pentru a calcula temperatura de la suprafața planetei, oamenii de știință de la Institutul Goddard au colectat date de la 1.000 de stații meteorologice din toată lumea și le-au combinat cu temperaturile de la suprafața apei. Temperatura medie globală în 2012 a fost de 14,6 grade Celsius, cu 0,6 grade Celsius mai mare decât media intervalului 1951 – 1980.

De asemenea, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă a crescut semnificativ față de perioada pre-industrială.  În 1880, concentrația de CO2 era de 285 de părți pe milion, astăzi fiind de 385 părți pe milion. Mare parte din dioxidul de carbon din atmosferă provine din arderea cmbustibililor fosili.

Cercetătorii de la NASA mai prezic continuarea unui trend îngrijorător, și anume pierderea de gheață din Arctic, ceea ce influențează clima la nivel global și creșterea nivelului mărilor.

Sursa: LiveScience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger