2011, anul cu cele mai costisitoare catastrofe naturale

0

De la cutremure devastatoare la tornade, 2011 a fost cel mai costisitor an din punct de vedere al dezastrelor naturale la nivel global.

Pierderile economice mondiale au valorat 380 de miliarde de dolari anul trecut, fiind cu două treimi mai mari decât în 2005, al doilea an record din acest punct de vedere, când s-au înregistrat pierderi de 220 de miliarde de dolari.

Cutremurul de 9 grade pe scara Richter din Japonia a cauzat mai mult de jumătate din pierderile economice pe anul 2011, arată raportul firmei de asigurări Munich Re. În Statele Unite, doiseprezece dezastre catastrofale au cauzat împreună daune materiale de 1 miliard de dolari.

Deși 90% dintre catastrofele naturale înregistrate au fost legate de vreme, marile cutremure au fost cele mai costisitoare. În mod normal, fenomenele meteo extreme sunt cele care cauzează cele mai mari pierderi, potrivit raportului. În ultimele trei decenii, evenimentele geofizice precum seismele au însumat mai puțin de 10% din pierderile economice.

Aproximativ 70% din pierderile economice din 2011 s-au înregistrat în Asia, unde 16.000 de oameni au murit ca urmare a cutremurului și tsunami-ului din 11 martie. Chiar fără a lua în calcul consecințele suferite de reactorul nuclear de la Fukushima, pierderile economice cauzate de fenomenele naturale au depășit suma de 210 miliarde de dolari, fiind cea mai costisitoare catastrofă naturală din toate timpurile.

Aproximativ 27.000 de oameni au murit în catastrofe naturale în 2011. Acest număr nu include, însă, decesele nenumărate cauzate de foametea care a urmat celei mai severe secete din ultimele decenii din Cornul Africii, cea mai mare catastrofă umanitară a anului.

Foto: Flickr / egbok

Sursa: LiveScience

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger