2011 a fost un an scump pentru hrană: nou record de preţuri mari

0

Anul trecut a însemnat atingerea unui nou record în ceea ce priveşte preţurile pentru mâncare (costurile calculate ca medie) – acestea au ajuns la cel mai mare nivel din 1990 încoace, de când acest aspect este permanent monitorizat. Concluzia a fost făcută publică de către FAO – Food and Agriculture Organization (Organizaţia pentru Hrană şi Agricultură a ONU).

 

FAO urmăreşte evoluţia preţurilor printr-un index numit Food Price Index, care urmează un sistem stabilit de puncte acordate fiecărui an în parte, după oscilaţia preţurilor de vânzare pe piaţă a produselor care constituie hrană pentru oameni (hrană de bază). Media anului 2011 a fost de 228 de puncte, în acest sistem, adică cu 28 de puncte peste recordul anterior din 2008. Luna februarie a anului trecut a fost cea care a atins chiar punctul maxim, cu 236 de puncte, adică atunci s-au înregistrat cele mai mari preţuri cerute pentru mâncare. Din fericire, la cereale, zahăr şi ulei, preţurile au scăzut mult pe sfârşitul anului, datorită recoltelor bogate, cererii scăzute şi întăririi dolarului pe piaţă, au remarcat analiştii.

„În ultimele luni, preţurile la nivel internaţional pentru mai multe produse destinate hranei au scăzut, într-adevăr, dar luând în considerare incertitudinile privind economia globală, valutele, pieţele energetice, prognozele de viitor sunt incerte”, apreciază Abdolreza Abbassian, specialit economist senior al FAO. Dată fiind complexitatea pieţelor internaţionale, precum şi cea a procesului agricol, specialiştii au indicat o serie de motive posibile pentru creşterea preţurilor pentru diferite resurse de hrană: consum mai ridicat de carne, lactate şi ouă, boom-ul comodităţii; deficitul de apă proaspătă; eroziunea solului; competiţia pentru teren cu producţia de bio-combustibili; creşterea demografică şi schimbările climatice, plus fenomenele meteorologice extreme care au devastat porţiuni extinse de culturi. În prezent, ONU estimează că un miliard de oameni din lume suferă de foame (adică aproape 14% din populaţia planetei).

 

Sursa: Mongabay News

Foto: Copii din Madagascar – 70% din populaţia de aici suferă de malnutriţie / Rhett A. Butler


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger