2010, al treilea cel mai ploios an din Australia

1

2010 a fost al treilea cel mai ploios an din istorie pentru Australia din cauza fenomenului La Nina care cauzează inundaţii record în prezent, inundații care vor mai dura încă trei luni, informează Reuters.

Biroul de Meteorologie a anunţat că a doua jumătate a anului 2010 a fost cel mai ploios din istorie. Trecerea la ploi şi inundaţii cauzate de La Nina s-a făcut repede, înlocuind fenomenul El Nino de la începutul lui 2010 care cauzează secete.

Meteorologii australieni spun că deşi 2010 a fost cel mai răcoros an din ultimii nouă, deceniul care s-a terminat cu 2010 a fost cel mai călduros din istoria Australiei.

“Acest lucru subliniază că încălzirea globală în Australia continuă, deşi anii luaţi separat pot fi mai reci comparativ cu alţii”, se arată într-o declaraţie a Biroului de Meteorologie.

Fenomenul La Nina are loc când temperatura apei în zona tropicală este mai mică decât media în centrul şi estul Oceanului Pacific şi mai caldă decât în vestul Pacificului, rezultând în precipitaţii mai multe în Australia şi în unele părţi din Asia de Sud Est.

El Nino înseamnă precipitaţii mai puţine în vestul Pacificului, cu temperaturi mai mari decât media în centrul şi estul Pacificului.

Biroul de Meteorologie susţine că inundaţiile severe din Queensland, care au afectat 23 de oraşe, au distrus culturi agricole şi au afectat activităţile miniere, au fost alimentate de ploi abundente în perioada Crăciunului în zone deja saturate de ploi în a doua jumătate a anului 2010.

Biroul a mai anunţat că indexul care măsoară intensitatea fenomenelor La Nina şi El Nino se află la cel mai ridicat nivel din noiembrie 1973 şi a atins un record pentru luna decembrie.

Previziunile meteorologice arată că La Nina va persista în toamna din emisfera sudică. La Nina determină temperaturi pe timpul zilei mai scăzute, precipitaţii abundente şi mai mulţi cicloni în perioada noiembrie-aprilie în nordul Australiei.

Ploile din 2010 au încheiat condiţii de secetă în părţi din sud-estul Australiei şi în principala zonă agricolă a ţării, Bazinul Murray Darling. Cu toate acestea, sud-vestul Australiei suferă în continuare din cauza condiţiilor de secetă, un trend care datează din 1960.

Foto: Flickr / avlxyz

Citiţi şi:

300 de ani pentru combaterea deşertificarii în China

Catastrofele naturale din 2010 au costat 130 de miliarde de dolari

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Numărul scepticilor climatici din Marea Britanie s-a dublat în ultimii patru ani » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger