2001-2010, cel mai călduros deceniu din istorie

0

Un raport recent al Națiunilor Unite arată că intervalul 2001-2010 a avut cele mai înalte temperaturi înregistrate până în acest moment. Acest deceniu a avut parte nu doar de secete severe, care au afectat Africa de Est sau America de Nord, ci și de ploi și ninsori extrem de abundente, care au cauzat inundații majore pe toate continentele.

 

”Decada 2001-2010 a fost cea mai călduroasă de la începere înregistrărilor în 1850, cu temperaturi globale estimate pe uscat și pe apă ce depășesc media de lungă durată de 14 grade Celsius, cu 0,46 grade Celsius,” a anunțat Organizația Mondială pentru Meteorologie. Nouă din cei zece ani ai acestui interval se numără printre cei mai călduroși ani din istoria arhivată, specialiștii subliniind că începutul secolului XXI este marcat de o schimbare climatică accelerată.

Tendința s-a păstrat și în 2011, considerat cel mai călduros an din istoria monitorizărilor meteo, chiar dacă La Nina s-ar fi presupus că are un efect de răcire asupra vremii. Temperaturile de anul trecut au fost 0,4 grade Celsius mai ridicate decât media înregistrată în ultimii 150 de ani.

”Concluziile adunării din 2011 confirmp descoperirile anterioare ale Organizației Mondiale pentru Meteorologie, care afirmă că schimbările climatice se petrec chiar în acest moment, nefiind preconizate pentru un viitor îndepărtat,” a mai precizat secretarul general al Organizației, Michel Jarraud. ”Vremea se încălzește peste tot în lume datorită activităților umane, cu efecte ample și posibil ireversibile asupra Pământului, a atmosferei și a oceanelor,” a adăugat Jarraud.

În intervalul 2001-2005 au avut loc, de pildă, inundații istorice în Europa de Est, Africa a fost inundată în 2008, iar Asia și Australia în 2010. Precipitațiile a ajuns, la nivel global, să atingă a doua cea mai ridicată medie din 1901 încoace, primul record fiind atins în deceniul 1951-1960. Pentru Bazinul Nord-Atlantic, acest interval a însemnat cea mai ridicată activitate ciclonică, printre evenimentele notabile numărându-se Uraganul Katrina (SUA, 2005) și Ciclonul Nargis (Myanmar, 2008).

 

Sursa: AFP


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger