200 de țări au semnat acordul climatic de la Paris

0

După 20 de ani de discuții și tatonări, reprezentanți ai circa 200 de țări – lideri politici și oameni de afaceri – au semnat, în premieră istorică, un acord global pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și diminuarea efectelor asociate schimbărilor climatice. După două săptămâni de negocieri derulate la Paris, delegațiile de la Paris au căzut de acord asupra necesității de a încheia ”era cărbunelui” și de a face loc noii ere, a energiilor din surse regenerabile.

Printre cele mai importante decizii adoptate la Paris se numără recunoașterea angajamentelor naționale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât în a doua jumătate a secolului nostru, emisiile să fie zero. Potrivit cercetătorilor de la Națiunile Unite, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să ajungă la zero înainte de anul 2070, pentru a evita încălzirea extrem de periculoasă a planetei. Potrivit lui Jennifer Morgan, de la World Resources Institute, această decizie internațională are o miză extrem de importantă, întrucât ”trimite semnale chiar în inima piețelor economice.” Decizia a fost adoptată după patru ani de eforturi din partea Națiunilor Unite, de a aduce la masa negocierilor țările dezvoltate, dar și pe cele în curs de dezvoltare.

Totodată, guvernele prezente la Paris au căzut de comun acord să limiteze creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile erei pre-industriale. Această prevedere nu ar fi fost, potrivit specialiștilor, de conceput în urmă cu o lună, dat fiind că urmărirea ei prevede eforturi considerabile din partea semnatarilor. Acordul climatic de la Copenhaga, semnat în urmă cu șase ani, prevedea o limitare a creșterii temperaturii globale cu 2 grade Celsius, dar lipsa unor măsuri eficiente la nivel planetar a dus deja la o creștere de un grad Celsius. Studiile arată totodată că 2015 a fost cel mai călduros an din istoria consemnată. Pentru a asigura respectarea țintelor impuse de către țările semnatare, acordul de la Paris prevede un mecanism de control, astfel încât, la fiecare cinci ani, guvernele vor trebui să prezinte evaluări ale propriilor progrese și ale respectării normelor consimțite.

”Acest acord reprezintă cea mai bună ocazie să ne salvăm singura planetă pe care o avem,” a declarat președintele Barack Obama, în vreme ce fostul vice-președinte american Al Gore a subliniat că semnarea lui ”transmite un semnal clar către guverne, afaceri și investitori de pretudindeni: transformarea economiei noastre globale, de la una alimentată de surse energetice murdare, la una alimentată de creștere economică sustenabilă.”

În premieră istorică, Acordul de la Paris a adus la masa negocierilor deopotrivă țări bogate și țări sărace, care să colaboreze pe viitor pentru atingerea scopurilor comune. În același timp, țările dezvoltate au căzut de acord să strângă, până în 2020, circa 100 de miliarde de dolari, pentru a ajuta țările sărace să-și reducă dependența de surse energetice poluante.

Chiar dacă semnarea Acordului de la Paris e un moment extrem de important pentru viitorul planetei, există rezerve consistente legate de punerea în aplicare a prevederilor. Potrivit specialiștilor consultați de The Guardian, din acord lipsește un calendar clar al implementării măsurilor. Dacă neutralitatea emisiilor de gaze cu efect de seră este estimată pentru ”a doua jumătate a secolului,” pentru deceniile rămase până atunci nu există o grilă care să urmărească progresele naționale și globale. Totodată, actualul acord, fiind destul de vag pe alocuri, pemite țărilor semnatare să găsească portițe pentru a evita îndeplinirea sarcinilor asumate.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger