Cei 200 de adolescenți, ținuți de armata americană într-o închisoare militară din Afganistan, au fost considerați ”combatanți ai inamicului”, motivul încarcerării lor fiind ”prevenirea întoarcerii lor pe câmpul de luptă,” arată un raport al SUA trimis către Națiunile Unite. La vremea reținerii, cei mai mulți nu aveau peste 16 ani, printre ei numărându-se copii de 12-13 ani.
Câțiva dintre adolescenții afgani sunt încă într-o închisoare din Parwan, însă majoritatea au fost eliberați și transferați către guvernul afgan, arată raportul citat de Associated Press. Cum media de vârstă a băieților era de 16 ani, Jamil Dakwar, coordonatorul unui program pentru drepturile omului de la American Civil Liberties, arată că cei mai mulți dintre ei au fost luați prizonieri la vârsta de 13-14 ani, însă s-au înregistrat și cazuri în care vârsta nu depășea 12 ani. Unii activiști pentru drepturile omului susțin chiar că numărul tinerilor încarcerați a fost mult mai mare, atâta vreme cât la Parwan au fost închiși mii de afgani. De asemenea, este criticată și durata detenției, fiecare tânăr petrecând după gratii circa un an. ”Este o perioadă inacceptabil de lungă, ce îi expune pe copiii aflați în detenție unui risc crescut de abuz fizic și psihic, mai ales dacă li s-a refuzat accesul la drepturile protejate de legea internațională,” e de părere Jamil Dakwar, citat de AP.
De altfel, în intervalul 2002-2008, armata americană a încarcerat alți 2.500 de adolescenți în Irak, pe durata administrației Bush. Odată cu venirea la putere a lui Obama, eforturile americane s-au concentrat asupra Afganistanului, iar creșterea semnificativă a numărului de minori reținuți arată această tendință.
Abuzurile împotriva copiilor sunt legitimate de politicile ”preventive”: Niciunul dintre cei 200 de adolescenți nu a fost acuzat de nimic, fiind reținuți ”pentru a nu reveni pe frontul de luptă,” deși nu existau dovezi că acești copii ar lupta. ”Nu vorbim de prizonierii de război, ci doar de oameni obișnuiți, care locuiesc la casele lor, unde probabil îi mai așteaptă alți patru-cinci frați,” spune Tina M. Foster, director executive la International Justice Network. Totodată, neavând nicio acuzație, tinerii nu au primit asistență juridică, însă raportul SUA susține că fiecare deținut a primit câte un avocat personal sau a avut dreptul de a se autoreprezenta.
Sursa: Associated Press
Foto: Salem-news.com