Lista speciilor ameninţate cu dispariţia se modifică de la an la an, din păcate în sensul adăugării de noi specii care ajung în situaţia de a se confrunta cu extincţia într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat. Unele dintre aceste specii sunt binecunoscute publicului larg – ursul polar, panda, rinocerii, leoparzii de zăpadă şi altele. Dar există specii de animale pe această listă despre care mai nimeni nu ar bănui să se află într-un astfel de pericol. TreeHugger prezintă 20 dintre aceste specii, între care se numără zebre, girafe, lilieci, păuni, papagali sau cai.
1. Zebra Grevy
În Africa există mai multe specii de zebre (de câmpie, de munte), între care şi zebra Grevy. Zebra de munte este listată ca vulnerabilă, dar zebra Grevy mai numără numai 2.500 de exemplare în sălbăticie, număr care o face să fie în pericol de dispariţie.
2. Păunul Bornean Pheasant şi păunul Hainan Pheasant
Cum îi vedem peste tot, nu ne-am prea gândi că păunii pot fi în pericol, dar în cazul acestor două subspecii problema este serioasă, din păcate: pierderea habitatului a dus la un declin rapid al populaţiei. În lume mai există, acum, numai cel mult 1.700 de păuni Bornean şi maxim 1.500 de păuni Hainan.
3. Girafa Rothschild
Parte din peisajul african, girafele nu sunt, în general, o problemă pentru cei care luptă să conserve mediul, dar în cazul subspeciei (considerată de unii cercetători specie separată) girafa Rothschild (cunoscută şi ca girafa Baringo sau de Uganda) situaţia nu este deloc roz: în sălbăticie, exemplare din această specie mai trăiesc numai în zone protejate din Kenya şi Uganda şi în jur de 450 de exemplare se mai pot întâlni în grădini zoologice din lume.
4. Colibri (Oaxaca, Mangrove şi Chestnut-billed)
Mai multe specii de păsări colibri se află pe lista IUCN la capitolul „în pericol”, precum Oaxaca (foto sus) – maxim 1.700 de exemplare mai supravieţuiesc în lume, Mangrove (specie descoperită numai în anul 2005, în Costa Rica) sau Chestnut-billed, din care tot cel mult 1.700 de exemplare mai trăiesc în sălbăticie.
5. Caii Przewalski
O specie unică din punct de vedere genetic (deşi înrudită cu caii domestici pe care îi cunoaştem), aceşti căluţi sălbatici sunt în mare pericol de dispariţie. În prezent, cam 50 de exemplare mature trăiesc în sălbăticie (după ce specia a fost reintrodusă în habitatul său natural, la sfârşitul anilor 90) şi alte zeci de exemplare se află în grădini zoologice sau programe de reproducere.
6. Maimuţa Howler
Specie comună pentru America de Sud şi Centrală, a suferit un declin puternic din cauza pierderii habitatului şi a capturării agresive de către oameni. În cazul subspeciei de Guatemala, se estimează un declin de 60% în următorii 30 de ani, iar din subspecia „cu mâinile roşii” mai există aproximativ 2.500 de exemplare în sălbăticie.
7. Liliecii de fructe
Golden-capped, Salim Ali, Sao Tome sau Small-toothed sunt doar patru dintre speciile de lilieci de fructe aflate în pericol, despre care se ştie ori se aude prea puţin. În cazul primei specii, se estimează că mai trăiesc în sălbăticie 10.000 de exemplare; în cazul celei de-a doua, vorbim de maxim 350; la cea de-a treia, nu se cunoaşte numărul exact, dar se ştie că mai sunt puţine exemplare în lume şi în cazul celei de-a patra specii enumerate, doar şapte exemplare au mai fost identificate.
8. Veveriţa de pământ San Joaquin Antelope
Deşi rozătoarele sunt, în general, adaptabile schimbărilor, din cauza agriculturii intensive şi a folosirii pesticidelor, veveriţa San Joaquin a ajuns în pericol: se estimează că mai există peste 400.000 de exemplare în sălbăticie, dar numărul descreşte rapid.
9. Delfinul de Gange şi delfinul de Indus
Cele două subspecii de delfini asiatici au fost în atenţia specialiştilor, care au depus eforturi pentru a le conserva; cu toate acestea, se ştiu puţine informaţii despre soarta lor şi se consideră că numai 1.800 de exemplare de delfin de Gange mai trăiesc în libertate şi doar 965 de exemplare de delfin de Indus.
10. Păianjenul – lup
Subspecia Kaua’i Cave Wolf Spider nu este atât de comună precum alte specii de păianjen-lup; trăieşte numai pe o singură insulă, într-un număr limitat de peşteri şi este singura specie cunoscută de păianjeni-lup care nu are ochi. A fost descoperită în anul 1971 şi a ajuns pe lista speciilor ameninţate în anul 2000.
11. Şoarecii de Himalaya, Nelson’s Spiny Pocket şi cu coadă albă
Aceste trei specii de şoricei se află pe lista celor aflate în pericol de dispariţie. Prădători, boli, pierderea teritoriului, schimbările climatice – sunt numai câteva dintre cauzele care le-au adus în această nedorită poziţie.
12. Papagalii mici (Sun Parakeet, Soccorro Parakeet şi Gray-cheeked Parakeet)
Sunt foarte simpatici şi frumoşi, dar şi foarte populari ca specii de ţinut în casă; însă unii dintre aceşti papagali mici se află în mare pericol. Numărul lor a scăzut rapid din cauza pierderii habitatului şi a capturării de către oameni. În cazul speciei Soccorro, se estimează că numai 250 de adulţi maturi mai trăiesc în libertate.
13. Racii împlătoşaţi
Mai multe subspecii de raci împlătoşaţi se confruntă cu un grav declin al populaţiei: White-clawed, Phantom Cave, Slenderclaw, Giant Freshwater sau Sweet Home Alabama. Pescuiţi în exces, pentru hrană, racii aceştia pot deveni în curând o amintire.
14. Căprioarele moscate
Specii de căprioare mici, moscate, atât de fragile şi delicate, sunt în pericol de dispariţie: este vorba de căprioara de Himalaya, de căprioara neagră, căprioara de Kashmir şi cea de pădure chinezească.
15. Bivolul de apă
Este vorba de specia sălbatică înrudită cu bivolii domestici: mai există numai 2.500 de exemplare din ea în lume, în prezent, iar estimările specialiştilor spun că declinul populaţiei din ultimele trei generaţii a fost de 50%, iar păstrarea acestui ritm va aduce extincţia speciei.
16. Vulturul egiptean
Întâlnită în Europa, Africa şi India, specia este de o frumuseţe impresionantă, însă înregistrează un declin puternic al populaţiei, în special în India şi Europa. Se estimează că în aceste zone mai trăiesc maxim 41.000 de exemplare în libertate.
17. Hipopotamul pigmeu
Pygmy Hippo sau hipopotamul pigmeu este o altă specie aflată pe lista celor în pericol. Animalele sunt mici ca dimensiune, sunt nocturne şi au un mod de viaţă secretos, motiv pentru care se ştiu puţine lucruri despre ele. Ultimele estimări asupra populaţiei datează din 1990 şi arată că maxim 3.000 de exemplare mai trăiau atunci în libertate, dar de atunci habitatul lor a suferit reduceri masive. 303 astfel de hipopotami se află în captivitate.
18. Pinipedele (leul de mare Steller, leul de mare australian)
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de declinul rapid al populaţiei de lei de mare din specia Steller, care, la nivel global, număra aproximativ 120.000 de exemplare. În cazul leului de mare australian, se estimează că mai există numai 13.790 de indivizi în libertate.
19. Gazelele (Cuvier, Slender-horned, Speke)
Specia Cuvier mai are puţin sub 3.000 de exemplare în libertate, estimează specialiştii, iar în cazul Slender-horned (Sahara) vorbim de 250 de indivizi maturi care mai trăiesc liber. Gazela Speke a dispărut din Etiopia, dar exemplare ale speciei mai trăiesc în Somalia (în jur de câteva zeci de mii), şi ele sub ameninţarea distrugerii habitatului şi a vânătorii excesive.
20. Mierla San Cristobal
Specia se găseşte pe insula San Cristobal din centrul arhipelagului Galapagos şi se află în pericol de dispariţie – doar 5.300 de indivizi adulţi mai trăiesc în libertate, estimează specialiştii.
Sursa şi foto: TreeHugger
Un comentariu
girafa rotschild??? ma intreb care dintre ei a descoperit-o….