De doi ani în afara cutiei

0

Luni, 9 mai, ora 23:30 – cinci tineri stau înveliți într-o pătură groasă de fum, într-o cârciumă aproape goală, vizibil entuziasmați. Redacția TOTB se întâlnea să se dezmeticească din șocul ultimelor zile: avântul redacțional reușise să ne plaseze în mijlocul unui conflict, în care TOTB se afla față în față cu cel mai mare ziar din România, cu cea mai mare agenție și cea mai mare companie. Nu așa s-a născut TOTB. Ăsta a fost doar botezul și poate momentul definitoriu al publicației noastre.

de Magor Csibi

Dacă majoritatea copiilor învață să meargă fiind ținuți de mână într-un mediu sigur, noi ne-am trezit să facem primii pași încercând să traversăm o autostradă. Cei care s-au obligat să ne țină de mână au dispărut, ca mai apoi să ne impingă spre șosea, unde ne-am trezit cu încă doi giganți în spatele nostru. N-am priceput atunci şi poate nu pricepem nici acum în totalitate ce s-a întâmplat şi cum de am ajuns noi în aceasă ipostază. Probabil trebuie să punem situaţia pe seama neprofesionalismului balcanic al elitelor care conduc mai tot în societatea românească. Însă a trebuit să învăţăm repede.

La acel moment, acest eveniment părea să ne marcheze puternic, însă niciodată nu am bănuit în ce fel. Ori de câte ori mă gândesc la acel episod îmi vine să zâmbesc. Nu pentru că în zilele următoare s-a ”aflat” adevărul și s-a creat o întreagă poveste de dezvăluiri ”șocante”, ci pentru că am învățat că, de multe ori, din cele mai înverșunate intenții și acțiuni disctructive se nasc lucrurile constructive.

Am avut și noi trei nași la botez, care nu ne-au vrut binele, nu zâmbeau, însă pe noi ne-au ajutat enorm. Ne-au ajutat să nu mai vrem să fim ținuți de nimeni de mână, ne-au forțat să credem în forțele noastre proprii și ne-au învățat să stăm pe propriil noastre picioare. Scandalul a trecut cum trec toate scandalurile din România, fără vinovați și fără urmări și viața a mers mai departe. Însă, din fericire, viața a mers mai departe și pentru noi.

Așa putem sărbători azi 2 ani, așa putem spune că de data asta avem un TOTB pe propriile lui picioare. Am învățat cum să fim și cum să nu fim de la cei 2 parteneri de până acum, am învățat ce este și ce nu este presa din România, am adunat experiențe plăcute și neplăcute, dar am rămas o redacție.

Revoluția nu s-a produs la botezul nostru. Deși era subiect de prima pagină, toată lumea a preferat să sară peste și să nu deschidă subiectul adevărat. Nu ar fi ușor să se explice multe lucruri în România, lucruri mult mai grotești decât micul nostru episod. Nu cred că s-ar găsi explicație pentru avalanșa editorială auriferă sau reclamele RMGC care întrec orice măsură și multe altele.

Dar tocmai aceste lucruri ne fac să existăm. Partenerii noștri care au crezut în ideea de TOTB de la început nu ne-au lăsat de mână și nici voi nu ați dispărut, așa că avem doar motive de bucurie la aniversare. Au trecut doar 2 ani și mai avem 5 ca să ne considerăm formați. Iar având în vedere că la cei 7 ani de acasă trebuie să contribuie cei din jur, vă invităm să ne ghidați în continuare.
Am reușit să contribuim la lansarea unor teme în România în acești doi ani, dar trebuie să învățăm să facem mai mult. Ca să supraviețuim ca indivizi, trebuie să învățăm să devenim o comunitate. Altfel n-am fi putut declanșa scandalul de la Letea și salva împreună caii de la măcel, altfel n-am reuși să salvăm pădurile virgine, altfel nu va reuşi TOTB să își păstreze drive-ul.

Trebuie să ne adunăm pe TOTB de fiecare dată când ni se pare că în jurul nostru lucrurile nu sunt în regulă și trebuie să ne găsim modalitățile de a deveni o comunitate. Avem deja un core bine format, oameni, ONG-uri, grupuri și vrem să rămânem așa. Un portal deschis, o modalitate de a împărtăși idei, de a afla lucruri noi, de a interacționa și de a acționa.

Că există lucruri bune am văzut deseori în acești doi ani. Că exista loc de și mai bine, asta nu trebuie să vă spunem. Nu e de sărbătorit azi, doar de zâmbit. Însă sperăm că odată ce comunitatea noastră va crește, zâmbetul va fi din ce în ce mai larg, iar veștile bune mai multe.

Vă invit să facem TOTB și comunitatea noastră mai pe placul nostru.

La mulţi ani!

Foto: Flickr/katerha


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger