Protest: 2.000 de oi pe străzile Madridului

0

Duminică, 2 noiembrie, mai mulţi ciobani însoţiţi de turmele lor au luat cu asalt străzile oraşului Madrid, pentru a protesta la adresa agriculturii industrializate şi a dezvoltării urbane accelerate, care distruge păşunile şi afectează obiceiurile tradiţionale ale transumanţei. Fermierii au strigat şi oile au behăit în apropierea unora dintre simbolurile cele mai cunoscute ale oraşului, atrăgând atenţia asupra doleanţelor ciobanilor.

 

Untitled

 

Ciobanii care au plimbat turmele prin centrul Madridului le-au oferit forţelor de ordine maravedies, monede de cupru intrate în circulaţie în secolul al unsprezecelea, plătindu-şi astfel, simbolic, trecerea, după obiceiurile medievale. Protestatarii au mărşăluit pe la Puerta de Sol, aflată în centrul oraşului, până la Parcul Retiro, trecând pe la sediul central al Băncii Naţionale Spaniole şi prin cel mai luxos cartier comercial madrilean.

Crescătorii de oi tradiţionali şi-au folosit încă din epoca medievală dreptul de a traversa anual anumite regiuni ale Spaniei, pentru a duce oile, în funcţie de anotimp, la păscut. Începând cu secolul al treisprezecelea, mai mulţi ciobani au format o uniune pentru a cere regelui de atunci, Alfonso al X-lea, dreptul la migraţii anuale din nord către sud, pe timpul iernii. Încă de atunci, transhumanţa a jucat un rol esenţial în creşterea oilor, însă în zilele noastre din ce în ce mai puţini ciobani aleg să practice transhumanţa, în parte datorită agriculturii moderne şi a dezvoltării urbane: construcţiile, căile ferate şi şoselele împiedică astfel deplasarea cu uşurinţă a turmelor. Tocmai de aceea, crescătorii de oi spanioli care consideră importantă menţinerea acestei tradiţii au ales să protesteze în centrul Madridului, trăgând un semnal de alarmă la adresa dispariţiei acestui obicei.

Mai multe imagini de la protest puteţi urmări în acest video-reportaj.

 

Surse: CBC, The Independent

Foto: Andres Kudacki/Associated Press

 

Puteţi citi şi:

Protestul fermierilor: O baie de lapte revărsată peste Parlamentul European


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger