2.000 de kilometri pe jos, pentru a opri abuzurile sexuale în China

0

descărcareO sută de zile i-a luat lui Xiao Meili (foto) să meargă pe jos din Beijing, în nordul Chinei, până în Changsa, în centrul țării, de-a lungul autostrăzilor, pe lângă şantiere, pe străzi prăfuite. Scopul tinerei de 24 de ani a fost de a schimba modul în care autoritățile tratează abuzurile sexuale. Ea s-a oprit în drumul ei și a lăsat scrisori oficialilor.

Gestul ei este cu atât mai curajos cu cât, în China, ca și în alte părți, este dificil de abordat problema violenței sexuale. În ultimul an, mai multe incidente de acest fel au ieșit la lumină și au ridicat problema combaterii abuzurilor sexuale. Un profesor de 62 de ani a fost acuzat că a abuzat sexual șapte fete. De asemenea, 11 săteni au fost condamnați pentru că au abuzat sexual o fată de 11 ani, abandonată de părinți.

Dar, de cele mai multe ori, faptele rămân nepedepsite. Teama de stigmat le oprește pe victime să denunțe abuzurile, iar cei care au curaj să acuze sunt arătați cu degetul și nu sprijiniți, se arată într-un articol din Time.

“În China, dăm vina pe victime, nu pe cei care abuzează”, spune Xiao, tânăra activistă care vrea să schimbe acest lucru. Și a încercat să facă acest lucru prin călătoria ei de 2.000 de kilometri pe jos. Ea nu a trecut neobservată pe drum, iar cei pe care i-a întâlnit i-au spus că este nebună, dar alții și-au exprimat și sprijinul.

Tânăra explică faptul că a merge pe jos este modalitatea de a cere înapoi spațiul în care femeile sunt câteodată expuse riscului – strada. Este o idee care a avut succes în mediul online, unde Xiao a ținut un blog despre călătoria ei. Unii dintre cei pe care i-a întâlnit în călătorie i-au oferit bani sau cazare, iar alții i s-au alăturat.

Partidul Comunist care se află la putere în China, consideră că acțiunile colective sunt o amenințare la stabilitatea socială și oprește de multe ori demonstrațiile în rândul societăţii civile, dar se pare că există loc de rezistență creativă în China.

Printre cerințele ei pe care le trece în scrisori se numără îmbunătățirea educației sexuale, evaluarea profesorilor și anchetarea plângerilor pe această temă.

Sursa: Time

Citiți și:

S-a lansat SEXUL vs BARZA, prima platformă de educație sexuală pentru adolescenți

Feministele din Suedia au ars 10.000 de euro în semn de protest față de discriminarea salarială dintre sexe


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger