19.000 de specii din toată lumea sunt pe cale de dispariție

0

Potrivit ultimului raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), 19.000 de specii din toată lumea sunt pe cale de dispariție în prezent, cu 9.000 mai multe decât în urmă cu 10 ani.

Principalele motive care au dus la această situație sunt defrișările, braconajul, schimbările climatice, poluarea și speciile invazive. Diferența foarte mare mai este explicată și prin faptul că cercetătorii au descoperit în acest interval numeroase specii, care sunt, în mare parte, amenințate cu extincția. Între 2000 și 2001, numărul speciilor evaluate de IUCN a crescut cu 60%.

Amfibienii, spre exemplu, nu au fost evaluați complet, ci doar în proportție de 90% până în 2004. În rândul acestora, raportul arată cel mai mare declin de la ultimul raport. Amfibienii, care sunt adaptați să reziste în anumite condiții, sunt foarte vulnerabili la schimbările climatice, la defrișări și poluare.

Veștile sunt bune pentru mamifere. În rândul acestora, procentajul speciilor amenințate a scăzut din 2000 până în prezent. O antilopă, în mod deosebit, a stârnit bucuria cercetătorilor care au descoperit că după ce a fost vânată până aproape de extincție, acum are o populație sălbatică de peste 1.000.

Deși poveștile cu sfârșit fericit sunt plăcute, cercetătorii atrag atenția că ne îndreptăm către a șasea extincție în masă a speciilor, ca urmare a ratei îngrijorătoare a dispariției lor.

Foto: Flickr / brian.gratwicke

Sursa: Treehugger

Citiți și:

Unicornul alb a fost salvat de la extincție

Pădurile contraatacă la nivel global

Tărâmuri neatinse de om în România: Pădurile Șincii

WWF protejează casa ursului brun din pădurile seculare ale României

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger