19.000 de indonezieni cu tulburări psihice sunt închişi în spaţii strâmte şi legaţi în lanţuri

0

Aproape 19.000 de indonezieni diagnosticaţi cu afecţiuni mentale trăiesc în prezent legaţi în lanţuri sau supuşi altor forme de imobilizare în spaţii strâmte şi claustrofobe (o practică numită pasung), arată un nou raport al organizaţiei Human Rights Watch, intitulat “Living in Hell” (“Trăind în iad”) şi citat de Time.com. Deşi practica a fost interzisă la nivel naţional în 1977, ea este în continuare larg răspândită în condiţiile în care alternativele de tratament sunt inaccesibile sau inexistente. În plus, potrivit raportului, sectorul sănătăţii mintale din Indonezia se reduce la o pseudo-ştiinţă înrădăcinată în tradiţii spirituale.

Autorii au observat că indonezienii cred, în mare parte, “că tulburările psihice sunt rezultatul posedării de către spirite rele sau diavol, al păcatului, comportamentului imoral sau lipsei de credinţă”. Totodată, homosexualitatea este considerată de mulţi oameni ca fiind o afecţiune mentală. Ghidaţi de stigma asociată tulburărilor psihice, rudele celor afectaţi de ele îi duc pe aceştia la tămăduitori, nu la tratament medical. Pasung face parte din această formă tradiţională de “tratament”, pacienţii fiind imobilizaţi, adesea dezbrăcaţi şi în multe cazuri lăsaţi afară zile la rând. Human Rights Watch estimează că circa 57.000 de oameni din Indonezia – aproape 15% din persoanele cu probleme grave de sănătate mintală din ţară – ar fi fost supuşi acestei practici cel puţin o dată (cifra fiind mai mare în regiunile rurale).

Pe hârtie, guvernul condamnă această practică ca fiind inumană. Acum şase ani, ministerul sănătăţii din Indonezia lansa o misiune ambiţioasă de a elimina complet pasung din ţară până în 2014, acest termen-limită fiind extins între timp la anul 2020. În 2014, parlamentul a adoptat Legea Sănătăţii Mintale, pentru “promovarea, prevenirea, tratarea şi reabilitarea” bolilor psihice, însă aceasta nu a produs efecte vizibile până acum. Mai puţin de 1% din bugetul de sănătate al Indoneziei este alocat tratamentului afecţiunilor mentale, iar într-o ţară cu 250 de milioane de locuitori, a patra cea mai populată din lume după China, India şi SUA, există doar 600-800 de psihiatri, adică unul la 300.000-400.000 de oameni, şi doar 48 de spitale pentru tulburări psihice, dintre care mare parte sunt suprapopulate şi insalubre. Într-unele dintre ele, femeile sunt supuse violenţei şi abuzurilor sexuale, practicându-se şi terapia prin electroşocuri fără anestezie. Opt dintre cele 34 de provincii ale ţării nu au niciun astfel de spital. Aflaţi mai multe detalii şi urmăriţi o serie de fotografii aici.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger