180 de oameni arestaţi la aniversarea unui an de la Occupy

0

La New York au avut loc, ieri, 17 septembrie, manifestări de celebrare a împlinirii unui an de la ocuparea străzilor sub mişcarea Occupy. Protestatarii au ieşit în stradă din nou, scandând în apropierea celebrului Wall Street. Chiar dacă, de această dată, numărul lor a fost mult mai mic, ridicându-se la doar câteva sute, poliţia a fost mult mai promptă, arestând aproape 200 de persoane.

 

 

Evenimentul de ieri nu a avut impulsul celor de acum un an, când mii de oameni au venit pe străzi şi au demonstrat, arătând că nu mai vor să fie ignoraţi. Cu toate acestea, participanţii la acţiune nu consideră mişcarea moartă. „A trecut numai un an. Este nevoie de mai mulţi ani pentru ca mişcarea să se dezvolte şi ca să ne dăm seama exact cine suntem”, a spus protestatarul Justine Stone Diaz, din Brooklyn. Însă unii analişti văd mişcarea, acum, drept o umbră a puternicei sale forme incipiente din 2011. Reacţia poliţiei a fost mult mai promptă, de această dată, printre persoanele arestate numărându-se şi jurnalişti, fotografi, fotoreporteri.

Acţiuni de celebrare a începerii mişcării Occupy au fost planificate în 30 de oraşe din întreaga lume. Scena, însă, este diferită faţă de acum un an. Bănci precum Citigroup sau Wells Fargo susţin că vor un dialog deschis cu clienţii lor şi că lucrează cu aceştia pentru a depăşi împreună timpurile dificile din punct de vedere economic. Autorităţile monitorizează mult mai atent zonele care, anul trecut, au fost căminul protestatarilor Occupy. În New York, unde se află simbolul sistemului financiar – bancar blamat pentru criza din ultimii ani, adică Wall Street, 180 de persoane au fost arestate ieri în timpul protestelor, majoritatea sub acuzaţii de comportament huliganic.

Organizatorii evenimentului de ieri au sperat ca protestul aniversar să revitalizeze mişcarea şi au planificat mai multe acţiuni, de-a lungul întregii zile. Însă poliţia a blocat intrarea pe Wall Street, iar persoanele care lucrau în clădiri aflate în apropiere au fost obligate să prezinte acte de identitate pentru a ajunge la locul de muncă. Printre cei arestaţi se numără şi patru persoane aflate în scaune cu rotile, care blocaseră o stradă, dar şi episcopul pensionar George Packard (Biserica Episcopală), care a declarat, citat de AFP, că a mers la manifestare pentru a protesta împotriva „lăcomiei Wall Street-ului. Toate drumurile duc la Wall Street, ei ne controlează viaţa”, a spus el.

 

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

 

Surse şi foto: BBC, Associated Press

Video: NBC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger