175 de guverne au semnat acordul climatic de la Paris de Ziua Pământului

0

Liderii lumii s-au întâlnit, ieri, la New York, la sediul ONU să semneze tratatul care îi obligă să-și reducă emisiile. Agreat la summitul de la Paris din decembrie 2015, documentul are ca scop limitarea creșterii temperaturii medii globale la sub 2 grade Celsius pentru a preveni efecte catastrofale ale schimbărilor climatice.

Ceremonia de semnare a avut loc chiar de Ziua Pământului, la patru luni după ce țările lumii au negociat tratatul care le obligă să-și reducă emisiile. “Era consumului fără consecințe s-a încheiat”, a spus Ban Ki-moon, secretarul general al ONU. “Trebuie să ne intensificăm eforturile de a decarboniza economiile și trebuie să sprijinim țările în curs de dezvoltare pentru a face această tranziție” a adăugat acesta.

Printre liderii prezenți la ceremonie s-au numărat John Kerry, secretarul de stat al SUA, Francois Hollande, președintele Franței, Justin Trudeau, premierul Canadei. Din partea României a participat ministrul mediului Cristiana Pașca Palmer. În total, au fost reprezentate 175 de guverne ale lumii, fiind cel mai mare eveniment de semnare a unui tratat într-o singură zi.

SUA și China, cele mai poluatoare țări din lume, au anunțat că vor ratifica tratatul în acest an și au făcut apel la o ratificare rapidă și în alte țări pentru ca acordul să devină operațional de la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2017.

Maros Sefcovic, care a semnat tratatul din partea Uniunii Europene în calitate de vicepreședinte, a anunțat că ratificarea în cele 28 de state membre ar putea dura până la un an și jumătate.

Sursa: Al Jazeera


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger