150 de ani de sfaturi dieteticeși nici o metodă rapidă de a slăbi

1

Americanul William Banting, un antreprenor de pompe funebre obez, a popularizat dieta săracă în carbohidrați, care l-a ajutat să slăbească 23 kg într-un an consumând de patru ori pe zi carne, verdețuri, fructe și vin sec, în 1863. Chiar și atunci oamenii urmau sfaturi care îi îndemnau să consume orice tip de carne în afară de cea de porc și să se abțină de la cartofi. Obsesia omenirii față de pierderea în greutate are cel puțin 150 de ani vechime, iar istoria arată că nu s-a schimbat nimic în cursa pentru găsirea unui leac rapid împotriva rotunjimilor.

Sociologul american Ellen Granberg a ajuns la această concluzie după ce a studiat materiale de arhivă. William Banting a slăbit abținându-se de la „pâine, unt, lapte, zahăr, bere și cartofi, care constituiau principalele elemente ale existenței mele” și consumând cantități ridicate de carne. Broșura scoasă de antreprenorul de pompe funebre, inititulată „Scrisoare desre corpolență adresată publicului” s-a răspândit cu repeziciune peste ocean și a devenit atât de populară, încât în SUA „banting” a devenit un termen argotic pentru a ține dietă. Înainte de secolul XIX, oamenii credeau că kilogramele în plus sunt un semn al prosperității și că le sporeau rezistența în fața bolilor, înainte de apariția vaccinurilor și a antibioticelor.

Însă apariția troleelor și a mașinilor și dezvoltarea tehnologiei, care sunt acuzate și astăzi de surplusul de greutate, la sfârșitul secolului XIX, a redus numărul de calorii pe care oamenii le ardeau înainte, explică Ellen Granberg. Sporirea prosperității însemna un acces mai facil la mâncare. „Excesul de carne (vie) ar trebui privit ca una dintre cele mai inacceptabile forme de boală”, scria la 1900 Philadelphia Cookbook, o carte de bucate. La 1903, în SUA se comercializa și un săpun împotriva obezității, care „nu eșuează niciodată în îndepărtarea cărnii”, la prețul de 1 dolar și un tip de sare care „curăță grăsimea”. Apoi a apărut și un aparat de fitness – Graybar Stimulator – și un laxativ.

Primele indicații ale guvernului american privind echilibrarea proteinelor, a carbohidraților și a grăsimii au venit câțiva ani mai târziu, iar companiile de asigurări au stabilit că supraponderabilitatea atrage cu sine riscul de a muri. În jurul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost stabilit și un raport ideal între greutate și înălțime, surprinzător de asemănător cu cel de azi. Au urmat alimente dietetice, infrastructura dietei de azi fiind consolidată în 1970. Cu toate acestea, două treimi dintre americani sunt fie supraponderali, fie obezi, iar obezitatea în rândul copiilor s-a triplat în ultimele trei decenii.

Sursa: MSNBC

Foto: Reuters

Citiți și:

Dietă cu alcool: Iubitul artistei Lady Gaga explică în prima sa carte cum a slăbit 18 kilograme consumând alcool în exces

Cum să slăbeşti prin fitness. Jurnal (I)

Aromele de zi cu zi care încurajează pierderea greutății

Un mic dejun copios îngraşă şi nu alungă foamea pe timpul zilei

Aţi mânca opt fructe şi legume pe zi?


Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger