Solidaritatea pentru salvarea Roșiei Montane este o inimă comună care întinerește cu fiecare an de rezistență, cu fiecare activist, cu fiecare om care înțelege de ce merită apărat acest loc. De-a lungul celor 13 ani de existență, voluntarii campaniei Salvați Roșia Montană și-au manifestat opoziția față de proiectul de minerit în justiție, în stradă, în discuțiile cu prietenii curioși de ce ai salva orice pe lumea asta, în petiții, în manifestări culturale și evenimente cu ecou național și internațional. Între acești oameni care știu că „Roșia Montană nu va dispărea,/Oamenii de-aici nu vor pleca” sunt și cei care vor merge pe jos din Cluj-Napoca până în Piața Veche din Roșia Montană, ca să participe la cea de-a 8-a ediție FânFest.
de Oana Moisil
Marșul de Solidaritate cu Roșia Montană este programat pe 7 august și se va întâmpla pentru a treia oară în istoria celei mai mari mișcări civice din România. Vor fi 137 de kilometri în care popasurile vor avea rol informativ pentru cei care-ntâmpină „coloana oficială de solidaritate”. Vor fi oameni care sunt mai mult sau mai puțin pregătiți fizic pentru o astfel de încercare, dar poate că istoria primelor două marșuri se va repeta, iar cauza comună va fi de ajuns ca nimeni să nu renunțe.
Pentru că este un marș de protest, pe parcursul distanței se vor purta bannere, steaguri și însemne ale campaniei Salvați Roșia Montană. Se vor face și popasuri nocturne, pentru reîncărcarea bateriilor protestatare și se va pleca mai departe spre FânFest.
Câțiva din cei care vor păși preț de 137 de kilometri au început încă din iunie drumul spre FânFest. Ei au plecat din Copenhaga și nu se vor opri până la Roșia Montană. Este vorba de două echipe de cicliști activiști care ocolesc, unii prin Vest, ceilalți prin Est, plaiurile europene, ca să dea de veste-n lume despre lupta pentru Roșia Montană. Ei sunt Louisa Hoppe, Tică Darie, Elena Vanica, Sophian Guidara şi Radu Păltineanu. Le puteţi urmări aventurile și vă puteți bucura de poveștile lor pe www.weloverosia.eu şi www.travelforacause.eu. Cu mii de kilometri deja parcurși pe când vor fi ajuns la Marșul de Solidaritate, probabil că cei 137 de kilometri rămași până la FânFest vor fi o joacă pentru bicicliștii care răspândesc speranță-n univers.
Nu doar cele două echipe vor coborî de pe biciclete ca să se alăture marșului, ci și bucureștenii care vor pedala din capitală până în Cluj-Napoca, ca să împartă sentimentul solidarității cu cei mai sportivi (sau doar foarte motivați) opozanți ai proiectului de minerit de la Roșia Montană.
Traseul marșului va fi acesta:
7 august – Cluj-Napoca – Turda, via Feleacu – Vâlcele – Martineşti – Tureni – Copăceni : 32 km.
Plecarea din Cluj-Napoca – Piaţa Unirii – la ora 9.00 dimineaţa. Sosirea în Turda între orele 17.00-19.00.
8 august – Turda – Buru (comuna Iara), via Mihai Viteazu – Corneşti: 24 km. Plecarea din Turda între orele 8.30-9.00 dimineaţa. Sosirea în Buru între orele 17.00-18.00.
9 august – Buru – Sălciua, via Lungeşti – Vidolm – Ocoliş – Lunca Arieşului: 25 km. Plecarea din Buru între orele 8.30-9.00 dimineaţa. Sosirea în Sălciua între orele 17.00-18.00.
10 august – Sălciua – Lupşa Brăzăşti – Sartăş – Baia de Arieş – Muncelu – Valea Lupşii: 24 km. Plecarea din Sălciua între orele 8.30-9.00 dimineaţa. Sosirea în Lupşa între orele 17.00-18.00.
11 august – Lupşa – Câmpeni, via Bistra: 18 km. Plecarea din Lupşa între orele 8.30-9.00 dimineaţa. Sosirea în Câmpeni între orele 15.00-16.00.
12 august – Staţionare în Câmpeni
13 august – Câmpeni – Cărpeniş – Gura Roşie – Roşia Montană : 14 km. Plecarea din Câmpeni între orele 9.30-10.00 dimineaţa. Sosirea în Roşia Monatană între orele 15.00-15.30.
Total km: 137
Total zile de Marş : 7.
Cei care se înscriu în Marșul de Solidaritate cu Roșia Montană vor pleca spre FânFest pe 7 august, din Piața Unirii, la ora 9:00, după o conferință de presă susținută de voluntarii campaniei Salvați Roșia Montană. Pentru orice curiozitate și mai ales pentru cei convinși deja că cei 137 de kilometri vor fi o experiență minunată, puteți scrie pe adresa [email protected] sau pe Facebook la Marş de Solidaritate cu Roşia Montană.
2 comentarii
nu inteleg cum un mars ajuta Rosia Montana, somajul e de 80%, zona e poluata, patrimoniul are nevoie de investitii! acolo e nevoie de investitii, de locuri de munca, nu de marsurile unora! mai mult, oamenii cer de ani de zile pornirea proiectului minier, solidaritatea inseamna sa se ceara pornirea proiectului minier!
Sorin, ca să înțelegi de ce este nevoie ca oamenii de peste tot să se implice și să facă fiecare cunoscută cauza celei mai vechi localități din România, pe care RMGC este pe cale să o distrugă, ar fi necesar să ieși din biroul tău din București și să te deplasezi măcar o dată până acolo. De ce nu o faci chiar acum? Vorbește cu cei care participă la acest marș să vezi ce îi motivează pe ei.