Ianuarie 2016, cea mai călduroasă din istoria consemnată

0

Ne-am obișnuit deja ca temperaturile înregistrate în ultimii ani să bată recordurile înregistrare în istoricul meteorologiei. După ce 2015 a fost declarat cel mai călduros an din istoria consemnată, datele colectate la începutul anului arată că ianuarie 2016 a fost cea mai călduroasă lună ianuarie din cei 135 de ani ale căror temperaturi au fost consemnate.

În medie, temperatura lui ianuarie 2016 a fost cu 1,13 grade Celsius mai ridicată decât temperatura normală, ceea ce depășește recordul lunii decembrie 2015, cu 1,11 grade mai mare decât media. Datele indică astfel că ianuarie 2016 este a patra lună consecutiv care depășește media normală cu peste un grad Celsius. Totodată, aceste patru luni au depășit recordurile termice din istoria meteorologiei scrise.

În afară de efectele lui El Niño, cum ar fi încălzirea temperaturilor din Pacific, cea mai mare schimbare se observă în regiunea arctică. Potrivit NASA, anumite regiuni arctice s-au încăzlit în prima lună a anului cu până la circa 10 grade Celsius, ceea ce a dus la o topire accelerată a gheții: conform National Snow and Ice Data Center, s-a înregistrat o scădere cu peste un milion de kilometri cubi de gheață față de media normală.

Și prima jumătate a lui februarie a continuat tendința de încălzire, iar Antarctica se află în încălzire constantă. Pe lângă impactul lui El Niño, cercetătorii atrag atenția că principalul factor responsabil sunt schimbările climatice, provocate de om. Dacă 2016 va bate la rândul lui un record de temperatură, atunci termenul de referință va merge înaintea istoricului meteo consemnat, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată până în prezent. Totodată, climatologul Kevin Trenberth susține că schimbările climatice nu vor însemna că fiecare an va bate recorduri de temperatură, dar că atingerea repetată a mai multor recorduri denotă intrarea într-o altă etapă climaterică a planetei.

Sursa: Climate Central

Foto: The Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger