12 locuri de vizitat în 2012

0

 

Publicaţia Our Amazing Planet a făcut o listă cu 12 locuri interesante de pe planetă care ar merita vizitate în 2012. Desigur, expediţiile pot fi costisitoare, dar, dacă doriţi să vedeţi măcar unul din locurile propuse de editorii de la Our Amazing Planet, merită să planificaţi o excursie (la alegere, după buget).

 

Polul Sud – staţia polară care poartă numele celor doi exploratori care au ajuns în îndepărtatele tărâmuri polare

Foto: Sven Lidstrom, National Science Foundation – Staţia Amundsen-Scott

 

Insulele Turks şi Caicos – un paradis tropical, la nord de Republica Dominicană, sub suveranitate britanică

Foto: NASA

 

Muntele Rushmore, Dakota de Sud, SUA – cum 2012 este an electoral pentru americani, muntele celebru pentru figurile preşedinţilor poate fi un punct turistic interesant (mai ales că zona este de o biodiversitate remarcabilă)

Foto: Ed Menard Ranger, National Park Service

 

Peşterile Carlsbad, New Mexico – o bijuterie subpământeană formată din 110 peşteri calcaroase, în care s-au găsit fosile ale animalelor din perioada epocii de gheaţă

Foto: NPS Photo / Peter Jones

 

Rezervaţia naturală Sikhote-Alinsky, Rusia – în estul îndepărtat al Rusiei trăieşte o specie de tigri pe cale de dispariţie: Amur (sau tigrul siberian). Se crede că numai 350 mai trăiesc în sălbăticie.

Foto: David Lawson / WWF-UK

 

Londra, Marea Britanie – Jocurile Olimpice din 2012 fac din Londra o destinaţie care merită pusă pe harta călătoriilor, mai ales că metropola britanică are foarte multe de oferit

Foto: NASA

 

New Orleans, Louisiana, SUA – în 30 aprilie 2012, statul va celebra aniversarea cu numărul 200 a acceptării în Uniunea Statelor Americane, ca statul cu numărul 18. Muzica celebră şi biodiversitatea naturii fac din această destinaţie un „must see”.

Foto: EPA

 

Parcul naţional Kidepo Valley, Uganda – o aventură recent apărută pe hartă, deoarece până acum doi ani zona era restricţionată din cauza conflictelor armate (războiul civil). Parcul este o paradă a bogăţiei vieţii sălbatice africane.

Foto: Nathan Mustain

 

Atlanticul de Nord – călătorii care refac traseele unor celebre naufragii, cum ar fi povestea Titanicului, care s-a scufundat acum un secol, pe 15 aprilie 2012

Foto: NOAA/IFE/URI

 

Parcul naţional glaciar, Montana, SUA – gheţarii care au rămas, în număr de 26, merită văzuţi înainte să dispară. În 1850, erau 150.

Foto: David Restivo, NPS

 

Un eveniment celest – desigur, nu îl puteţi vizita efectiv, dar puteţi ajunge în oricare dintre următoarele locuri: America de nord şi nord-vest, Hawaii, Pacificul de vest, nordul Asiei, Japonia, Coreea, estul Chinei, Filipine, estul Australiei, Noua Zeelandă, în data de 5 iunie 2012 sau 6 iunie, în emisfera de est. La această dată, Venus se va plasa între Soare şi Pământ, apărând ca un punct mic şi întunecat şi deplasându-se pe fundalul luminos timp de câteva ore. Acest eveniment s-a mai întâmplat numai de şase ori de la inventarea telescopului (deci, de când ştim despre el) şi, după 2012, va mai avea loc numai în anul 2117, ceea ce face destul de clar faptul că, pentru noi, acest an este ultima şansă de a observa aşa ceva.

Foto: NASA

 

Ruinele de la Chichen Itza, Mexico – piramida mayaşă este o destinaţie obligatorie a anului 2012, cu tot tam-tam-ul făcut în jurul profeţiilor despre presupusul sfârşit al lumii, care alimentează industria cinematografică hollywoodiană şi discursurile diferitelor secte religioase. În realitate, mayaşii nu au vorbit niciodată de acest an ca sfârşit al lumii, ci cel mult de un sfârşit de etapă în timp.

Foto: Dreamstime

 

Sursa: Our Amazing Planet

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger