12.000 de protestatari anti nisipuri petrolifere, în lanț uman de jur împrejurul Casei Albe

0

Mii de cetățeni din SUA și Canada au împrejmuit Casa Albă duminică, 6 noiembrie, pentru a protesta împotriva Keystone XL, o conductă care va transporta petrol din nisip gudronat pe o suprafață de circa 2.700 de km de-a lungul SUA. Activiști, politicieni și celebrități au luat cuvântul pe o scenă improvizată pentru a-și exprima dezaprobarea față de proiect.

În jurul după-amiezii, scrie TreeHugger, în jur de 12.000 de oameni au împrejmuit complet reședința președinției, formând un lanț uman, pentru a-l convinge pe Obama să renunțe la proiect. Asta pentru că președintele american declarase înainte că își va asuma responsabilitatea personală în ceea ce privește decizia finală.

„Acum patru ani, candidatul Obama spunea că administrația sa va începe ‘să diminueze creșterea nivelului oceanelor și să vindece planeta’”, s-a pronunțat Bill McKibben, unul dintre organizatorii principali ai protestului. „Săptămâna aceasta oamenii de știință au anunțat cea mai mare creșetere anuală a emisiilor de carbon. Avem nevoie de acțiuni pentru a ne adresa acestor cuvinte, iar dacă Congresul nu ar fi în cale, Keystone este locul de unde s-ar putea începe”.

Pe lângă McKibber, la protest au participat persoane notabile precum climatologul James Hansesn, actorul Mark Ruffalo și autorul activist canadian Naomi Klein. Mesajul central a fost: „Doar spuneți nu” (proiectului Keystone XL).

Sursa: TreeHugger

Foto: Flickr/tarsandsaction


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger