11 Februarie: Zeci de mii de oameni anunță că vor ieși pe străzi pentru a protesta anti-ACTA

3

StopActa.ro, StopActaRomania.com, SalvatiInternetul.info – doar câteva dintre canalele prin care utilizatorii de net din România s-au solidarizat pentru a-și spune cuvântul în privința semnării controversatului Acord Comercial pentru Combaterea Contrafacerii. Protestele însă depășesc acțiunea virtuală și, pe lângă campaniile de informare și activism derulate de apărătorii libertății online, pe lângă petițiile care au strâns deja un număr impresionant de semnături, sâmbăta aceasta sute de orașe din întreaga lume vor fi luate cu asalt de netățeni. În România, așteptările create sunt deja cât se poate de serioase, zeci de mii de oameni anunțându-și prezența la protestele ce vor avea loc în aproape 20 de orașe.

 

Grupuri ca Veniți cu noi: ACTA la gunoi (circa 800 de membri), România spune NU-ACTA (aproape 23.000 de membri) sau România spune nu tratatutului anti-internet. NU ACTA (peste 1.000 de membri),  petiții online, dintre care cea mai consistentă, Români împotriva ACTA a adunat aproape 52.000 de semnături, toate acestea sunt inițiative locale răsărite ca ciupercile după ploaie, imediat ce România a semnat, aproape în necunoștință de cauză, blamatul Acord Comercial pentru Combaterea Contrafacerii. Când e vorba de amenințarea unora dintre valorile esențiale pe baza cărora s-a construit și se construiește rețeaua, respectiv libertatea, transparența și dreptul la viață privată, utilizatorii s-au integrat aproape instantaneu în bătălia globală împotriva presiunilor exercitate de marile companii deținătoare de drepturi de autor asupra statelor. Mesajele hacktiviștilor de la Anonymous, precum și materialele de informare asupra implicațiilor ACTA, au fost traduse în limba română și au circulat viral de la un nod la altul, fiecare dintre noi devenind în egală măsură jurnalist-activist.

Pasul de la informare la acțiune este doar una dintre etapele pe care ar trebui să le traversăm în intervalul pe care îl mai avem la dispoziție până la votul ACTA, ce va avea loc în Parlamentul European la începutul verii. Astfel, sâmbătă, 11 februarie, oamenii vor lăsa share-urile, like-urile și comentariile pentru pancarte, sloganuri și manifestații în carne și oase. Destul de rare sunt ocaziile care au determinat atâtea orașe din România să iasă din amorțeală și să se sincronizeze într-un val protestatar. Până acum, s-au anunțat evenimente în aproape 20 de orașe (via Centrul de Cultură):

Alba-Iulia

Arad

Bacău

Brașov

București

Buzău

Constanța

Cluj-Napoca

Deva

Hunedoara

Oltenița

Oradea

Piatra Neamț

Sibiu

Slatina

Suceava

Târgu-Mureș

Timișoara

Lista orașelor care se alătură împotriva ACTA rămâne deschisă, astfel încât vă rugăm să ne ajutați cu updatarea ei. Până sâmbătă însă, ne putem pregăti măștile de anonimi, ale căror șabloane pot fi descărcate de aici, printate și decupate. De asemenea, nu trebuie să uităm că susținerea virtuală e necesară, dar nu și suficientă: vă propunem să vă reantrenați spiritul civic cu un articol mai vechi, dar extrem de actual, în cazul în care codul de ger vă va descuraja.

 

Puteți citi și:

Cehia și Slovaia îngheață ACTA. România iese în evidență pentru ignoranță

ACTA e bună

Întrebări frecvente despre ACTA

VIDEO Slovenii au ieșit în stradă împotriva ACTA

Ambasadorul Sloveniei în Japonia își cere scuze pentru că a semnat ACTA

ACTA va fi pusă în dezbatere publică

Ratificarea ACTA în Parlamentul României

”Vreau să cred că Parlamentul European poate opri ACTA.” Interviu cu Amelia Andersdotter, piratul din PE

Top 5 probleme ale tratatului ACTA

Protestele anti-ACTA se răspândesc în Europa: Episodul Paris

Raportorul ACTA pentru UE demisionează, dezgustat de presiunile corporațiilor pentru adoptarea acestui tratat

Parlamentarii polonezi poartă masca lui Guy Fawkes pentru a protesta împotriva ACTA

VIDEO Mesajul Anonymous pentru susținătorii ACTA

Site-ul Parlamentului European a fost dat jos de Anonymous

Protestele împotriva legii pirateriei izbucnesc în Europa

 

 


3 comentarii

  1. Pingback: Demonstratie anti-A.C.T.A

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger