11 februarie: Protest internaţional faţă de supravegherea în masă, dedicat lui Aaron Swartz

0

Pe 11 februarie, numeroase organizații şi publicaţii care militează pentru un Internet liber, organizează un protest online global, menit să atragă atenţia împotriva spionajului în masă practicat de autorităţile americane. Această amplă mişcare îi este dedicată activistului Aaron Swartz, de la moartea căruia s-a împlinit un an pe 11 ianuarie.

 

internet

Evenimentul a fost anunțat cu ocazia comemorării activistului Aaron Swartz, care şi-a luat viaţa în ianuarie, anul trecut. Swartz, în vârstă de 26 de ani, era cofondator al Reddit.com şi nume important al activismului pentru circulaţia liberă a informaţiei. Tânărul s-a sinucis în timp ce anchetat pentru descărcarea ilegală a unui număr mare de articole academice, iar acuzațiile i-ar fi putut să-i aducă o condamnare de 35 de ani în închisoare. Imediat după moartea lui, pe care tatăl lui Swartz a pus-o pe seama guvernului american, sute de cercetători din întreaga lume şi-au partajat gratuit lucrările academice, aducându-i astfel un tribut activistului.

“Dacă Aaron ar fi viu, ar fi în prima linie, luptând împotriva unei lumi în care guvernele observă, colectează și analizează fiecare acțiune digitală a noastră”, se arată pe site-ul protestului. Scopul acțiunii, în care s-au implicat până acum organizații importante, precum Reddit, Mozilla şi Electronic Frontier Foundation, este să-i facă pe netăţeni să conștientizeze probleme legate de supravegherea guvernamentală online și să pună presiune pe legislatorii americani, care să acționeze împotriva acestor practici. Mii de site-uri participante vor avea bannere prin care se face apel la cetăţeni să “bombardeze” Congresul cu email-uri și telefoane.

David Segal, care alături de Swartz a fondat organizaţia Demand Progress, consideră că “cea mai mare ameninţare a zilei de azi la adresa Internetului liber şi, totodată, la adresa unei societăţi libere, este regimul de spionaj în masă practicat de National Security Agency (NSA).” Totodată, potrivit lui Roy Singham, preşedinte al companiei de tehnologie ThoughtWorks, care va lua, de asemenea, parte la protest, “Aaron ne-a arîtat că a fi un om al tehnologiei în secolul 21 înseamnă să iei măsuri, ca tehnologia să nu fie folosită împotriva interesului public. A venit vremea ca marele trib global al oamenilor din tehnologie să se ridice şi să învingă supravegherea în masă.”

Organizatorii speră să repete succesul protestului față de legile SOPA/PIPA. În ianuarie 2012, site-uri precum Wikipedia, Reddit, Flickr, cărora li s-a alăturat şi TOTB, și-au suspendat temporar activitatea și au afișat o pagină neagră, pentru a protesta față de legile care ar fi schimbat complet Internetul așa cum îl știm.

Şi de această dată, TOTB.ro se va alătura simbolic protestului, lansând invitaţia spre alte publicaţii şi organizaţii din România interesate de această cauză.

Sursa: rt.com

Citiți și:

Moştenirea unei morţi anunţate: Manifestul Guerrilla Open Access

Vor bloca anonimii Internetul?

ACTA e bună

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger