Experţii italieni în artă susţin că au descoperit 100 de schiţe şi picturi ale lui Caravaggio, pictorul baroc italian al cărui stil a adus noi standarde în arta vestică. Lucrările au fost necunoscute până acum şi au fost descoperite într-un castel vechi din Milano.
Caravaggio, pe numele său real Michelangelo Merisi, este considerat cel mai important pictor al epocii sale; viaţa sa, pe de altă parte, a fost extrem de turbulentă: a trăit în excese, haos, violenţă, a ajuns la închisoare nu doar o dată şi a ucis un om într-o încăierare la Roma. Însuşi Papa a emis un act de „condamnare la moarte” pe numele pictorului, retras apoi, prin oferirea unei iertăciuni, dar, totuşi, la numai 38 de ani (în 1610), Caravaggio a fost găsit mort pe o plajă la sud de Roma, decedat în circumstanţe misterioase. Doar 90 de lucrări ale sale au fost cunoscute până în prezent şi niciuna nu provenea din perioada sa de tinereţe (spre exemplu, din anii de studii – 1584 – 1588).
Istoricii de artă Maurizio Bernardelli Curuz şi Adriana Conconi Fedrigolli au publicat două cărţi în care detaliază cercetarea lor asupra noilor opere atribuite pictorului italian şi motivele pentru care sunt siguri că lucrările îi aparţin acestuia. Schiţele şi picturile au fost descoperite în arhivele castelului milanez Sforzesco, ce au aparţinut artistului Simone Peterzano. Valoarea totală a operelor descoperite acolo se ridică la 700 de milioane de euro, iar dreptul de proprietate asupra descoperirilor revine municipalităţii din Milano. Alţi istorici de artă au contestat atribuirea lucrărilor lui Caravaggio, cerând mai multe verificări şi teste şi mai multă prudenţă în afirmaţii. Pentru autorii cercetării, însă, nu pare să existe îndoială, ei susţinând că patrimoniul Italiei s-a îmbogăţit prin descoperirea acestor valoroase opere ale celebrului pictor italian.
Sursa şi foto: Reuters