100.000 de semnături pentru Roșia Montană vor fi depuse mâine la Camera Deputaților, cu ocazia vizitei Comisiei de Petiții a PE

9

O delegaţie a Comisiei pentru petiţii a Parlamentului European va vizita România în perioada 24 – 25 noiembrie, iar reprezentanții PE vor discuta cu petiționarii români care cer interzicerea cianurilor în minerit. Vizita vine ca urmare a discutării acestei petiții în cadrul PE la începutul lunii octombrie, când parlamentarii europeni au recunoscut că dimensiunile proiectului minier de la Roșia Montană depășesc, ca impact de mediu, granițele României.

Eurodeputatul Renate Weber declara, la momentul respectiv, că din dezbateri a reieșit clar că acest proiect e unic în Europa prin mărimea sa. “Dacă s-ar realiza, ar însemna folosirea a de 13 ori mai multă cianură decât în toate proiectele miniere actuale din toate statele membre. Așadar, atunci când se invocă faptul că mai există exploatări miniere cu cianură în Europa, trebuie ținut cont de dimensiunile uriașe, unice ale proiectului Roșia Montană. Respectarea legislației europene de mediu presupune inclusiv o analiză din această perspectivă a mărimii fără precedent a unei astfel de exploatări”, spune Renate Weber.

Petiția “Proiectul de exploatare cu cianuri de la Roşia Montană aduce prejudicii iremediabile mediului şi patrimoniului european” a fost înaintată de Fundaţia Culturală Roşia Montană, reprezentantă de Sorin Jurcă, vicepreşedinte, și de Aurel Sântimbreanu, geolog, fost inginer şef al Exploatării miniere de stat Roşia Montană.

100.000 de semnături pentru Roșia Montană

Reprezentanții Campaniei “Salvați Roșia Montană” vor depune, tot mâine, la Camera Deputaților cele 100.000 de semnături strânse din august, pe www.rosiamontana.net, cu cortul în stradă, cu standul la metrou sau cu listele la serviciu printre colegi, pentru oprirea proiectului minier de la Roșia Montană și a proiectului de lege prin care companiilor miniere li s-ar permite exproprierea,în numele statului, a proprietăţilor localnicilor care se opun. Activiștii au și un mesaj pentru membrii Comisiei pentru Petiții: “Vrem să le arătam câţi cetăţeni români, profund îngrijoraţi de acest proiect minier, şi-au luat dreptul la petiţionare în serios şi le amintesc constant reprezentanţilor lor care le este de fapt mandatul şi îndatorirea”.


9 comentarii

  1. Pingback: Aurul de la Roşia Montană cântăreşte cât un iPad2 | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Daca lumea vroia sa semneze petitia asta o facea pana acum. Cei care au facut-o au facut-o de drag. Pe restul o sa-i obligati ca sa va faceti norma sau cum? Poate restul lumii ii e drag de localnicii Rosiei Montane si nu vor sa semneze. De ce insistati atata?

  3. Mincinoşi împuţiţi. RMGC împreună statul roman a condamnat locuitorii Rosiei Montane la saracie şi stagnare dezbinând comunitatea şi declarând zonă monoindustrială.

    • Nu e vina celor din rmgc ca nu s-a ma iivnestit nimic acolo duap ce s-a inchis mina. Oricum ar fi fost declarata zona, cat timp nu au aparut investitori interesati in alte zone, de ce crezi ca se duceau fix acolo ? Pensiuni in zona exista, deci turism se putea face, doar ca nu vine nimeni ca sa vada un peisaj si sa stea o saptamana cand nu are ce face in zona

  4. O comunitate care in proportie de vreo 80-90% este in favoarea proiectului nu mi se pare dezbinata. dar…fiecare padure are uscaturile ei, bineinteles ca trebuie sa fie si niste gica-contra.iar faza cu zona industriala este valabila pentru o mica suprafata din localitate, mai putin de un sfert. problema rosiei montana este ca are un singur investitor pe care niste ametiti vor sa-l indeparteze. si spun ametiti ca cel mai probabil multi din ei habar nu aveau pentru ce semneaza mai exact. “salvarea rosiei montane” suna foarte pompos, dar nu inseamna neaparat ca e un lucru bun.

  5. cat timp s-a discutat asta chiar in parlamentul european la o petitie de a lor si comisia europeana a venit cu multe argumente incat s-a renuntat la ideea interzicerii cianurilor in minerit, nu vad de ce am interzice noi cianurile in minerit, daca eram vreo putere in europa cum este Germania poate ne permiteam acest lux

  6. Pingback: Occupy RMGC | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger