100.000 de semnături împotriva propunerii de modificare a Legii Minelor depuse la Camera Deputaţilor

10

Astăzi, 24 noiembrie 2011, 200 de cetăţeni s-au prezentat în faţa clădirii Palatului Parlamentului pentru a depune la Camera Deputaţilor 100.000 de semnături împotriva proiectului minier propus la Roşia Montană şi a propunerii legislative de modificare a Legii Minelor.


Semnăturile reprezintă voinţa a 100.000 de români care şi-au luat dreptul la petiţionare şi le amintesc membrilor Camerei Deputaţilor că se opun propunerii legislative Pl-x. 549/2009 de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, propunere care ar urma să fie dezbătută în Plenul Camerei Deputaţilor.

Acţiunea care a durat aproximativ 3 ore, s-a desfăşurat sub forma unei cozi în stradă, în faţa Palatului Parlamentului, unde semnatarii prezenţi au intrat rând pe rând la Registratura Camerei Deputaţilor pentru a îşi înregistra petiţiile.

Cele 100.000 de semnături au fost strânse prin intermediul standurilor amplasate în cele mai importante intersecţii şi staţii de metrou din Bucureşti, prin intermediul petiţiei online www.rosiamontana.net şi prin acţiunile românilor din întreaga ţară, în cadrul unei campanii naţionale iniţiate de Alburnus Maior în luna august a acestui an.

 

 

Propunerea legislativă Pl-x. 549/2009 de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, iniţiată în 2009 de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL), a fost adoptată de Senatul României, în acest moment fiind în analiză la Comisia pentru Industrii şi Servicii, urmând să fie dezbătută în Plenul Camerei Deputaţilor.

Prin articolele sale, propunerea legislativă Pl-x 549/2009 conţine o serie de prevederi care încalcă grav dreptul cetăţenilor la proprietate privată, Constituţia, tratate şi convenţii internaţionale ratificate de România, precum şi norme elementare de tehnică legislativă.

Raportul de analiză  – Legea exproprierii naţionale  – începutul sfârşitului democraţiei constituţionale în România:http://ngo.ro/img_upload/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/Raport_de_Analiza.pdf


10 comentarii

  1. Apropo. PDL-ul intentioneaza sa modifice Constitutia (prin referendum, bineinteles) sub pretextul de a face parlament unicameral de a reduce numarul de parlamentari. E foarte posibil sa strecoare si prevederi in defavoarea democratiei si a proprietatii private si care sa inleaseansca adoptarea unor legi abuzive ca si aceasta. De fapt, daca am fi avut parlament unicameral, ar fi existant sanse mari ca propunerea legislativa de modificare a legii minelor sa fi fost adoptata deja.

  2. normal ca nu e decizia lor, daca era a lor proiectul era inceput de ani de zile. cel mai probabil acum s-ar fi vazut si rezultatele in economie. de ce puneti degraba raul in fata? s-au luat masuri de precautie. exista tot felul de comitete si comitii care se ocupa cu monitorizare. aici nu mai vorbim de statul roman care face treaba de mantuiala, vorbim de ceva profesionist.

  3. in articol e vorba despre depunerea unei petitii care poate contribui la intarzierea unui proiect cu sanse foarte mari sa devina cea mai tare chestie realizata in romania pana acum. doar ca unora le e frica de schimbare. chiar daca e in bine.

    • Nu. Este vorba despre strangarea unor samnaturi impotriva unei legi abuzive care ameninta proprietatea privata si democratia. Mai cititi si textul articolului, nu doar rezumatul.

      • e o lege care de fapt concretizeaza democratia prin faptul ca ajuta sa fie ascultata parerea majoritatii din rosia montana. daca cei mai multi sunt saraci si fara locuri de munca si isi doresc sa se faca exploatarea ca sa o duca mai bine si mai este si o alta parte, acei putini bogati, care declara ca ei nu au nevoie de locuri de munca din exploatare ca au deja suficienti bani, nu ti se pare normal sa fie ascultata vocea majoritatii?

  4. Minciuni. Dezinformare. Manipulare.

    Proiectul RMGC NU este lucrare de interes public. Statul detine mai putin de 20% din actiuni cu riscul de a ajunge sub 0,05% in urma ultimelor majorari de capital.

    RMGC NU este companie de binefacere, este companie privata care urmareste realizarea profitului si reducerea costurilor prin orice mijloace. Sunt niste exploatatori capitalisti imputiti cu alte cuvinte. Transformarea zonei in zona monoindustriala lasa oamenii de acolo cu o singura optiune: sa lucreze pentru RMGC.

    Decizia NU este doar a rosienilor ci a cetatenilor intregii tari. Facem apel la cetatenii Romaniei sa se impotriveasca cu orice pret si prin orice mijloace distrugerii si legilor abuzive.

    • mai degraba tu esti ala care dezinformeaza. proiectul este o lucrare de interes public pentru ca statul castiga 50% din profit. chiar daca actiunile valoreaza 20%, profitul vine din investitie, din locuri de munca, redevente, taxe si impozite. are de unde sa vina intr-un proiect atat de mare.
      corect, rmgc nu este o companie de binefacere, da ei urmaresc profitul,dar profitul lor inseamna automat si profitul nostru pentru ca suntem intr-o relatie de parteneriat deci este si in interesul nostru profitul lor. zona monoindustriala se aplica pe 20% din suprafata localitatii, deci uite cum dezinformezi.
      de fapt decizia este a politicienilor, dar asta nu inseamna ca noi nu putem sustine proiectul asta din care avem multe de castigat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger