100.000 de maghiari au protestat împotriva taxei pe transferul de date prin internet

0

Aproximativ 100.000 de maghiari au protestat, aseară, în Budapesta, împotriva taxei pe transferul de date prin internet pe care guvernul vrea să o introducă de anul viitor, dar şi împotriva politicilor recente adoptate de guvernul condus de premierul Viktor Orban, pe care oamenii le consideră nedemocratice şi cu efect de subminare a relaţiilor Ungariei cu Uniunea Europeană, scrie agenţia de presă Reuters.

 

 

Protestul de ieri a fost, de departe, cel mai amplu din 2010 încoace, de când partidul de centru-dreapta a venit la conducere. Taxa propusă pe transferul de date prin internet, denumită pe scurt taxa Internet, a scos în stradă oamenii şi duminică – aproximativ 10.000 de participanţi au fost, atunci, pe străzile din Budapesta, cerând renunţarea la această taxă. Taxa ar urma să fie aplicată furnizorilor de internet, dar ar urma să se regăsească, ulterior, în preţurile crescute ale serviciilor acestora. Atât furnizorii de internet, cât şi utilizatorii consideră taxa nedemocratică. Protestele s-au organizat printr-un grup constituit pe Facebook şi au atras mulţi cetăţeni din clasele profesionale de nivel înalt ale ţării.

Planul guvernului era de a taxa cu 2,15 lei (150 de forinţi) per gigabyte, iar după protestele de duminică partidul de guvernământ Fidesz a depus un amendament prin care a stabilit suma maximă de 700 de forinţi pe lună pentru indivizi şi 5.000 de forinţi pentru companii. Această propunere nu a calmat deloc spiritele. “Sunt studentă, nu am părinţi bogaţi, muncesc ca să mă întreţin. Nu cred că furnizorii de internet nu vor transpune această taxă în tarifele aplicate nouă, consumatorilor. Am un calculator, un telefon inteligent, la fel are şi mama mea, precum şi cei patru fraţi… Se adună”, spune Ildiko Pirk, de 22 de ani, care adaugă că, pentru ea, internetul este vital: prin el îşi poate procura cărţi necesare studiilor sale, poate citi ştiri independente etc.

Taxa Internet nu este singura măsură a guvernului Orban care îi nemulţumeşte pe cetăţenii maghiari, astfel că protestele de ieri şi de duminică nu sunt legate exclusiv de aceasta. Şi Comisia Europeană a criticat taxa propusă de guvernul maghiar, catalogând-o drept “parte a unei serii de acţiuni care limitează libertăţile fundamentale şi nu au în vedere interese sociale sau economice de durată”. Totodată, reprezentanţii Comisiei au numit taxa “neinspirată”, deoarece ar urma să fie aplicată transferului de date care se află acum într-o creştere rapidă la nivel mondial.

 

Sursa şi foto: Reuters

 

Puteţi citi şi:

Mii de maghiari au protestat la Budapesta împotriva taxei pe transferul de date prin internet


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger