10 trucuri psihologice care te ajută să obții un loc de muncă

4

Oricît de bun ai fi în ceea ce faci, nu poți să te bazezi numai pe competență cînd îți cauți un job. Nu uita că dai interviu cu niște oameni, nu cu mașini de evaluare, și oamenii au slăbiciuni și capricii. E bine deci să ai grijă ca, pe lîngă o ținută convingătoare, să le prezinți angajatorilor un pachet întreg imposibil de refuzat.

 

Da, trebuie să joci și teatru și să faci lucruri cumva artificiale, dar e vorba totuși de un interviu pentru un job, adică maxim o oră de efort.Trebuie să fii puțin șmecher:

 

1. Periază-i dar nu te da mare

Conform acestor studii, e o metodă care nu dă greș. Zîmbește, privește-i în ochi – dar cu măsură, să nu dai impresia de agresivitate – și laudă-le, pe cît poți, organizația, arată-te entuziasmat de ceea ce vezi în jur, de punctele comune pe care le ai cu activitatea lor, declară-te plăcut surprins de mediul de lucru pe care îl observi acolo, spune-le cît de mult ți-ai dorit să muncești fix într-un astfel de loc.
Dozează lingușirile cum simți tu că e mai bine, strecoară-le în conversație sau toarnă-le pe toate deodată dar nu te jena să o faci. Nu te gîndi că interlocutorii o să te disprețuiască pentru asta, dacă o faci cît de cît natural, lingușirea înmoaie chiar și cele mai reci persoane. S-ar putea să se prindă că joci teatru dar n-o să fie siguri, vanitatea lor o să absoarbă laudele ca un burete însetat. Și, oricum, o să-ți aprecieze capacitățile sociale, utile la majoritatea joburilor contemporane.

În contrast cu această tehnică, lauda de sine evidentă îți taie șansele. Aceleași studii au demonstrat că degeaba te dai mare cu abilități sau note mari la școală sau altele de acest gen. Deși angajatorii pretind că experiența și calificările sunt cei mai importanți factori în alegerea persoanei potrivite pentru job, în realitate tacticile de persuasiune au dat cele mai bune rezultate.

 

2. Arată că ești în control

Intervievatorii te-ar putea întreba despre felul în care te-ai descurcat în situații dificile din trecut. Răspunsul pe care îl dai trebuie să sublinieze inițiativa ta și felul în care ai controlat tu situațiile, nu cum ai fost controlat de acele momente.

Dă-le impresia că ai inițiativă.

 

 

3. Vorbește-ți

Sună cam dubios, ca o treabă de nebun dar încearc-o, nu uita că e doar ceva ce faci temporar, înainte de interviu. Vorbește-ți pașii pe care îi faci înainte să intri. Spune-ți lucruri de genul: O să intru în birou cu multă siguranță de sine, o să zîmbesc, o să-i strîng mîna cu încredere etc.

Se numește auto-ghidare verbală și ai grijă să n-o faci și în fața intervievatorilor.

 

4. Vizualizează

Vizualizează-te înainte de a merge la interviu; imaginează-ți că vei fi relaxat și plin de încredere, că vei lua jobul. Te va ajuta să fii mai puțin stresat.

 

5. Atenție la zîmbetele false

E adevărat că trebuie să zîmbești dar nu exagera. Încearcă să zîmbești cît mai autentic; caută pe fețele intervievatorilor elemente care-ți plac, încearcă să-i placi; încearcă să te gîndești la ceva plăcut. Orice, numai să zîmbești autentic.

Același sfat e valabil și pentru gesturi și comportament; joacă teatru dar nu fi un actor prost.

 

6. Cum dai mîna

Se știe deja totul despre importanța acestui gest. Oricît de clișeistic pare, rămîne valabil. Ai grijă cum strîngi mîna celuilalt. Dacă ești femeie, fă-o cu fermitate, nu-ți lăsa palma în palma celuilalt, nu-i întinde doar degetele și așa mai departe.

 

7. Fii defensiv, scuză-te

Deși angajatorii spun că nu le plac candidații care se scuză pentru greșelile din trecut, aceasta e mai degrabă o afirmație normativă, despre cum ar trebui să stea lucrurile.

În realitate, dacă arăți, cînd trebuie, că îți pare rău pentru greșelile de la alt job și promiți că o să te îndrepți și așa mai departe, ai șanse mai mari să iei jobul decît dacă te arăți pur și dur. Dar ai grijă să nu-ți ceri scuze neîntrebat, să vorbești despre greșelile tale fără să ți-o fi cerut nimeni.

 

8. Fii cinstit, de la început, în privința punctelor tale slabe

Așa cum nu e bine să-ți subliniezi reușitele de la început, e bine să o faci cu punctele slabe din CV. Ai un număr de ani sau luni de inactivitate în CV? Asumă-ți-le din start, intervievatorii o să te placă mai mult pentru că ești mai onest. Lasă punctele tari pentru final., lasă impresia că intervievatorul ți le-a smuls, nu că te-ai grăbit tu să le zici.

 

9. N-o lălăi

Fără ăăăă-uri, fără umpluturi, vorbește rezonabil de repede, nu-l obliga pe intervievator să-ți completeze frazele. Nu te scărpina în cap, nu fi un cimpanzeu.

 

10. Fii unic

Încearcă să dai răspunsuri noi la întrebările standard ale intervievatorilor. Asta te va face mai memorabil. Și vrei să fii cît de cît memorabil, să te diferențiezi de concurenții tăi. Antrenează-te înainte cu un prieten.

 

Te dezgustă toate aceste jocuri? Ai vrea să primești un job numai pe baza competențelor? Atunci încearcă să găsești unul în societatea meritocratică din visele copilăriei.

 

 


4 comentarii

    • pe cat punem pariu ca nu?…ma refer la companii, mari, serioase, care doresc rezultate, competenta, nu de ritzi pitzi srl. Nu mai mergeti pe aceasta idee. Este o abordare total gresita in mediul privat

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger