10 trucuri care fac mâncarea să arate apetisant în fotografii

0

Vrei să-ţi iasă mâncărurile ca în imaginile de pe site-urile de gătit? De cele mai multe ori, pozele de pe site-urile de gătit sunt realizate în condiţii fără lumină şi posibilitatea de a crea un cadru propice, spun cei de la Serious Eats. Tot ei ne dau câteva sfaturi pentru ca mâncarea să arate cât mai reuşit în fotografii.

1. Atenţie la lumină! Lumina bună este singurul cel mai important lucru pentru o fotografie bună. Cea mai bună lumină este, de departe, lumina indirectă de la soare. Un loc umbros într-o zi însorită este visul oricărui fotograf de poze pentru blog. În interior, cel mai bun loc este lângă o fereastră. Dacă ai de gând să faci fotografiile într-un restaurant, cere un loc lângă fereastră. Dacă e noapte, cere un loc aproape de o sursă de lumină.

Cea mai bună poziţie când avem o singură sursă de lumină este cea în care lumina vine peste unul dintre umerii fotografului. De exemplu, dacă mâncarea este fotografiată lângă o fereastră, fotograful trebuie să stea cu spatele la fereastră, spre dreapta sau spre stânga, nu pe mijloc pentru a nu crea umbră. În cazul folosirii unui bec, acesta trebuie poziţionat între mâncare şi fotograf puţin spre stânga sau dreapta mâncării. Lumina nu trebuie să cadă direct pe mâncare.

Dacă nu există nicio sursă de lumină, foloseşte lumânări sau chiar un LED, iar dacă, dimpotrivă, e prea multă lumină ca de exemplu în plin soare, încearcă să creezi o umbră cu propriul corp sau cu un şerveţel.

2. Nu folosi blitz-ul camerei foto! Nu contează cât e de proastă lumina, nu folosi blitz-ul! Mâncarea ar arăta de parcă pluteşte în spaţiu. Este de preferat blitz-ul extern, dar pentru a-l folosi trebuie să ceri permisiunea managerului şi vecinilor de masă.

3. Nu poza doar din poziţia obişnuită de la masă! A face poză din locul în care stai la masă îţi oferă un unghi de 45 de grade faţă de mâncare, ceea ce duce la plictiseală. Încearcă să te poziţionezi foarte jos faţă de mâncare sau foarte sus.

4. Pozează din mai multe unghiuri şi expuneri! În lumea digitală încercările şi greşelile sunt premise. Atât timp cât ai un card de memorie mare nu e nicio problemă dacă faci mai multe poze. E greu de văzut pe camera digitală dacă încadrarea este bună, dacă imaginea este focusată. Fă mai multe fotografii din mai multe unghiuri pentru a avea de unde alege!

5. Fii atent la deschiderea diafragmei! În situaţii cu lumină slabă, foloseşte o deschidere largă a diafragmei! Pe de altă parte, în situaţii cu lumină bună alege o deschidere în funcţie de cât de largă vrei să fie adâncimea câmpului. Cu o deschidere largă a diafragmei lucrurile din background vor fi neclare, ceea ce e bine dacă vrei să atragi atenţia asupra unui detaliu din mâncare. Cu o deschidere mai mică a diafragmei obţii imagine focusată atât în prim plan, cât şi în planul secundar.

6. Ajustează balansul de alb! Lumina din restaurant este, de obicei, incandescentă sau provine de la lumânări, ambele surse de lumină fiind galbene. Dacă nu ajustezi balansul de alb, fotografia ta va avea o nuanţa galbenă. Tot ce trebuie să faci este să pozezi un obiect albs sau gri şi şă o foloseşti pentru a face balansul de alb. Poţi folosi o farfurie, un şerveţel sau o parte din meniu.

Hotărăşte-te dacă vrei lumina 100% neutră sau dacă prefer o lumină caldă. E preferabil pentru ca o mâncare să arate apetisantă să foloseşti o lumina uşor caldă, cu o tentă galbenă, nu cu o nuanţă albastră sau verde care o face să arate rece şi neatrăgătoare.

Evită sursele multiple de lumină! Cu mai multe surse de lumină este aproape imposibil să realizezi balansul de alb.

7. Foloseşte setările macro. Trebuie să treci de la setările obişnuite la macro, butonul de macro fiind cel care ilustrează o floare. Acest lucrur te ajută să te apropii mult mai mult. Pentru a funcţiona bine, majoritatea camerelor foto trebuie să fie setate pe zoom mărit la maxim.

8. Apropie-te! Hotărăşte-te dacă vrei ca mâncarea să fie fotografiată cu tot cu farfurie sau dacă vrei să te axezi pe un detaliu din mâncare. Oricare dintre opţiune ar putea fi interesantă, depinde de tine! Cei de la Serious Eats recomandă fotografiile surprinse de aproape.

9. Ţine camera nemişcată! Poziţionează-ţi coatele pe ceva stabil sau foloseşte un pahar gol pe post de monopod pentru a obţine o imagine clară.

10. Adu mâncarea acasă şi reincalzeşte-o! Dacă nu ai nevoie neapărat de aranjamentele din restaurant poţi aduce o bucată de pizza sau alte mâncăruri acasă unde ai lumină bună pentru o fotografie reuşită.

Foto: Serious Eats

Sursa: Serious Eats

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger