10 proteste neobișnuite

2

Ideea de protest nu mai suprinde probabil pe nimeni în zilele noastre, când nemulțumirile și exprimarea lor în stradă au ajuns la ordinea zilei, însă expresia protestelor rămâne mereu surprinzătoare. De la hrănirea forțată înscenată recent de rapper-ul american Mos Def, în semn de protest față de practicile de la Guantanamo Bay, la protestul studenților din Kabul care și-au cerut dreptul divin de a-și bate nevestele sau la cel al sataniștilor americani care au transformat prin ritual orientarea sexuală a morților. Am inclus câteva dintre protestele mai neobișnuite de anul acesta într-un top 10.

 

 

1. Hrănirea forțată a lui Mos Def

 

 

În clipul video de mai sus, rapperul Mos Def protestează împotriva hrănirii forțate din centrul de detenție Guantanamo Bay trăind practica pe pielea lui. Artistul se zbate și plânge până când cedează și le spune asupritorilor să se oprească. Filmulețul a fost realizat în colaborare cu Reprieve, un grup din Londra care militează pentru drepturile prizonierilor și care reprezintă câțiva deținuți de la închisoarea Guantanamo Bay aflați în greva foamei. Organizația descrie hrănirea forțată drept dureroasă și umilitoare și o consideră o încălcare a eticii medicale. (Aflați mai multe detalii pe Reuters).

 

2. “Pink Mass” (“Slujba roz”) – ritualul prin care mama fondatorului unui grup anti-gay a devenit lesbină în viața de apoi (foto sus)

 

 

Westboro Baptist Church ((WBC)) este un grup neafiliat doctrinei oficiale baptiste care se folosește de tragediile naționale din SUA ca prilej de diseminare a urii împotriva comunității LGBT. De obicei, protestele lor reunesc întotdeauna comunitățile împotriva mesajului răspândit de membrii grupului. La jumătatea lui iulie, Westboro Baptist Church a devenit la rândul ei ținta unui protest gay cât se poate de neobișnuit. La 14 iulie, Satanic Temple, o organizație din New York care încurajează “bunăvoința și empatia în rândul tuturor oamenilor”, a pus în scenă un ritual numit “pink mass” deasupra pietrei funerare a mamei lui Fred Phelps Jr., fondatorul WBC. În urma slujbei, femeia defunctă a devenit lesbiană în viața de apoi, pentru totdeauna. “Fred Phelps e obligat să creadă că mama lui e acum gay”, au scris membrii organizației sataniste pe site-ul propriu. “Dacă credințele sunt drepturi inviolabile, atunci nimeni nu are dreptul să ne conteste dreptul de a crede că Fred Phelps crede că mama lui e gay”. (Aflați mai multe detalii pe Huffington Post).

 

3. Sute de studenți afgani au protestat pentru dreptul ”divin” de a-și bate nevasta

 

 

La sfârșitul lui mai, circa 200 de studenți au ieșit în stradă la Kabul, pentru a protesta extrem de vocal împotriva unui decret guvernamental care prevede interzicerea căsătoriei cu fete aflate la vârsta copilăriei și a căsătoriei forțate, precum și catalogarea violenței domestice drept infracțiune sau desființarea acuzațiilor de adulter pentru victime ale violurilor. Studenții ieșiți la protest în capitala afgană au cerut abrogarea decretului numit “Eliminarea violenței împotriva femeilor”, cerându-și dreptul “divin” de a-și disciplina soțiile prin violență fizică, precum și dreptul de a se căsători cu fete foarte tinere. (Aflați mai multe aici).

 

4. Activistele Femen l-au atacat pe Putin

 

 

Activistele topless ale grupării Femen au încercat să perturbe, în aprilie, vizita președintelui Vladimir Putin și a cancelarului german Angela Merkel la salonul de tehnologie Messe din Hanovra. Femeile aveau imprimate pe trup sloganuri anti-Putin și strigau “Putin, dicatator”. Într-un material publicat de The Guardian, una dintre activistele care au participat la eveniment spune că a fost cea mai de succes acțiune a grupării Femen.

 

5. Un restaurant din Mumbai a criticat guvernul pe notele de plată

Deranjaţi de un mesaj de critică a guvernului imprimată de un restaurant din Mumbai pe notele de plată înmânate clienţilor, în jur de 30-35 de muncitori membri ai Congresului de Tineret din India au luat cu asalt localul la 22 iulie şi au depus o plângere oficială la poliţie, scrie Global Voices, în urma căreia restaurantul a fost închis temporar. Pe notele de plată scria: “În ceea ce priveşte Alianţa Progresistă Unită de guvernământ, mâncatul de bani (escrocheriile 2GCoal şi CWG) este o necesitate, în timp ce consumul de mâncare într-un restaurant cu aer condiţionat este un lux!”. Statement-ul se referea la introducerea de către guvern a unei taxe pe mâncatul în restaurante cu aer condiţionat, care a intrat în vigoare în aprilie şi i-a indignat atât pe proprietarii de locale, cât şi pe clienţi.

 

6. Un proprietar de Maserati frustrat de seriviciile companiei auto a angajat oameni să-i zdrobească mașina de lux cu baroase

 

 

Wang, un chinez care a cumpărat în 2011 un Maserati Quattroporte cu 423.000 de dolari, și-a dus mașina la service pentu reparații la doar două luni după achiziție. Bărbatul a spus presei locale că dealer-ul auto l-a taxat pentru piese noi, dar că i-a instalat unele la mâna a doua în locul celor defecte. Așa că, la jumătatea lui mai, Wang a plătit trei oameni să-i zdrobească mașina cu baroase în semn de protest față de serviciile companiei auto. Ca mesajul său să fie auzit, bărbatul a așteptat să înceapă un auto show local și a îndemnat media să vină pentru un spectacol de neuitat. Wang a apărut la eveniment cu mașina sa de lux înfășurată într-un banner pe care taxa serviciile Maserati, apoi oamenii pe care îi angajase au făcut-o ferfeniță în fața a sute de spectatori. (Aflați mai multe pe Oddity Central).

 

7. Veganii se înfierează cu numărul ”269”, în semn de solidaritate cu animalele

 

 

“Victimele fără nume și fără chip, ale căror trupuri sunt folosite pentru hrana noastră, au propriile dorințe și sentimente, înainte să le fie tăiat gâtul, cu brutalitate rece și calcultă. Înfierarea numărului 269, ales de industrie pentru marcarea vițeilor, este pentru noi un act de solidaritate și importalizare”, arată declarația grupului “269”, ale cărui proteste controversate s-au extins în multe orașe ale lumii, unde veganii își înscriu cu fierul roșu pe piele acest număr. Această mișcare a fost lansată anul trecut, de către un grup de protestatari israelieni, care s-au înfierat pentru a atrage atenția asupra cruzimii exercitate asupra animalelor de către industria ce alimentează consumul de carne. Furia lor, de altfel, se hrănește și din statisticile acestui tip de consum, cum ar fi, de pildă, “Atlasul cărnii, proaspăt publicat. Potrivit acestuia, un german consumă, în medie, pe durata pe vieții sale, carnea de la 1.094 de animale, după cum urmează: 4 vite, 4 oi, 12 gâște, 37 de rațe, 46 de porci, 46 de curcani și 945 de pui. Pornind dela cruzimea cu care aceste animale sunt omorâte în abatoarele din toată lumea, mișcarea ”269” s-a extins acum în numeroase orașe, cum ar fi Melbourne, Frankfurt, Lima sau Washington. Există, de altfel, și o zi în care veganii radicali se revoltă la unison, spunând ”Toți suntem 269” și înfierându-și acest număr pe corp. Aflați mai multe detalii aici.

 

8. Un bărbat petrece 35 de zile într-un adăpost de câini în numele animalelor fără stăpân

 

 

Sean Le Vegan, un iubitor de câini din Manchester, va petrece mai bine de o lună într-un adăpost de patrupede canine pentru a crește gradul de conștientizare asupra situației deplorabile a câinilor fără stăpân și a încuraja mai mulți oameni să-i adopteze, scrie Oddity Central. Britanicul e web-designer și voluntar la un adăpost de câini din orașul său, pentru care vrea să strângă și bani. El vrea să le ofere vizitatorilor o experiență autentică din lumea canină de după gratii. Timp de 35 de zile, cât stă de regulă un câine fără stăpân în adăpostul din Manchester, bărbatul, la fel ca majoritatea patrupedelor de acolo, nu va mânca nimic în primele patru zile, mulțumindu-se doar cu apă și o pătură. După aceea, se va înfrupta cu mâncare de câini vegetariană pe toată durata șederii. Îi va fi asigurată o singură oră de libertate pe zi, pentru a folosi toaleta și a se înviora. Totodată, lui Sean i-a fost implantat și un cip în umăr, la fel ca celorlaltor câini, pentru a fi conectat la baza de date canină.

 

9. Greva foamei din închisorile californiene

La începutul lui iulie, aproape 30.000 de deținuți au intrat în greva foamei în cadrul celui mai mare sistem de închisori din SUA, lansând cel mai mare protest din istoria Californiei. Potrivit Rolling Stone, greva a fost stârnită de un grup de bărbați ținuți în izolare la închisoarea Pelican Bay și a fost motivată de apelul agresiv al sistemului de detenție californian la carceră. Numărul pușcăriașilor solitari din California este de 4.500, adică 5% din populația închisorilor americane, care adună 50% din numărul total de sinucideri în detenție. Principala problemă invocată de deținuți este lipsa contactului uman în celulele în care sunt izolați 23 de ore pe zi. Carcerele au 2×3 metri, nu au geamuri și câteodată nici radio sau TV. Deținuții nu pot da sau primi telefoane ori vizite de la prieteni și rude. Nu au acces la programe de reabilitate și nu pot participa la slujbe religioase. Un deținut petrece, în medie, șapte ani în izolare, “o pedeapă inumană” în viziunea Conferinței Episcopilor Catolici. (Aflați mai multe detalii aici).

 

10. “Vrem seringi! Vrem metadonă!”. Consumatorii de droguri injectabile au prins curaj în spațiul public românesc

 

 

“Schimb de seringi = sănătate” sau “Tratament substitutiv = sănătate și incluziune socială” sunt lozinci pe care nu le prea vedem prin piețele publice din România, așa cum nu-i vedem nici pe beneficiarii acestor servicii, drogații marginalizați și incluși în tagma infractorilor. La fel de rar ne e dat să auzim pe cineva urlând în portavoce în fața instituțiilor statului: “Eu, acum, dacă nu pot să-mi iau această doză de 3,5 pastile [de metadonă], eu pot să mă duc să dau în cap. Noi, cei de-aici, trăgătorii de heroină, dacă nu ne luăm doza, putem fura, putem muri, putem face foarte multe chestii. Acești oameni buni (n.r. – organizațiile de reducere a riscurilor la care sunt supuși consumatorii) ne-au făcut să nu mai furăm, să nu mai ajungem pe la pușcării, să ne creștem copiii, să învățăm ce înseamnă viața.” La 1 iulie, foști și actuali consumatori de droguri injectabile și ONG-urile Rețelei Române de Reducere a Riscurilor (RHRN) la care sunt supuși aceștia au protestat, în premieră pentru spațiul public românesc, în Piața Revoluției din București împotriva încetării unui proiect finanțat din Fonduri Structurale, care îi lasă pe consumatori fără servicii de schimb de seringi și tratament substitutiv cu metadonă. Aflați mai multe detalii aici.


2 comentarii

  1. Pingback: 5 proteste neobişnuite din 2013 | #diez

  2. Pingback: 10 inventatori adolescenți care au făcut lumea mai bună în 2013 | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger