10 noi planete descoperite în Univers

0

O echipă internațională de astronomi, susținută de diverși oameni de știință de la Universitatea Oxford, a descoperit 10 noi planete în spațiul cosmic. Printre acestea se numără o stea în vârstă de numai câteva zeci de milioane de ani, două planete gemene similare lui Neptun și una similară lui Saturn.

Planetele au fost descoperit cu telescopul spațial CoRoT al agenției spațiale franceze CNES, utilizat pentru descoperirea planetelor din afara sistemului nostru solar (numite exoplanete). Din cele 10 descoperite de această echipă, șapte sunt similare lui Jupiter și foarte fierbinți, totodată neobișnuit de dense sau cu orbite alungite mai rar întâlnite până acum. Una dintre planete orbitează în jurul unei stele extrem de tinere, alt fapt catalogat drept neobișnuit de cercetători. Gemenele similare planetei Neptun orbitează în jurul unei singure stele, iar planeta similară lui Saturn are dimensiuni ușor mai mici decât aceasta.

Deocamdată, despre planetele similare lui Neptun se cunosc date legate de mărime și timpul de orbitare, dar nu și informații despre compoziția lor. Planeta asemănătoare cu Saturn se află la 2000 de ani lumină distanță de Pământ și despre ea se cunosc, la fel, datele privind dimensiunea, timpul de orbitare, precum și faptul că are o compoziție gazoasă ca bază, deși, spun cercetătorii, ar putea ascunde și cantități semnificative de piatră și gheață. Noile planete descoperite au fost prezentate pe 15 iulie de către echipa care le-a identificat în cadrul unei conferințe la Institutul de Fizică din Londra.

 

Sursa și foto (gemenele Neptun): ScienceDaily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger