10 meserii în care roboţii iau locul oamenilor

0

Mulţi dintre noi nici nu ne putem imagina că locul nostru de muncă ar putea fi trecut în sarcina unui robot, însă o cercetare de anul trecut arată că circa jumătate din joburile moderne sunt ameninţate cu posibilitatea automatizării. Chiar dacă, potrivit studiului, la adăpost de această schimbare sunt slujbele din domenii ce necesită inteligenţă socială, cum ar fi cele din business, educaţie, sănătate şi media, nu ne-a picat prea bine să citim despre progresele jurnalistului-robot. Fie că ne sperie sau nu, în viitorul nu tocmai îndepărtat va trebui să ţinem cont de domeniile cele mai expuse acestei tendinţe.

 

Businesswoman Surrounded by Robots

 

Potrivit Glassdoor, o comunitate online specializată în pregătire profesională şi tendinţe pe piaţa muncii, un criteriu care va trebui luat în seamă în alegerea unei cariere va fi tocmai riscul de automatizare în sectorul respectiv. De asemenea, ultimul raport al  Bureau of Labor Statistics arată că, în următorul deceniu, numeroase meserii vor avea de suferit de pe urma automatizării, printre acestea numărându-se îngrijitorii persoanelor vârstnice sau cu probleme de sănătate, personalul de serviciu, casierii şi muncitorii în construcţii. Conform evaluărilor Glassdoor, următoarele zece profesii sunt cele mai expuse riscului ca oamenii să fie înlocuiţi de roboţi şi de software în viitorul nu tocmai îndepărtat:

Casier bancar

 Mark Gilder, director de strategie la Citibank, a declarat recent că “85% dintre lucrurile pe care le poţi face cu ajutorul unui casier bancar, le poţi face cu ajutorul unui ATM.” Banca reprezentată de Gilder a lansat deja în Asia un serviciu de casierie video şi sisteme de obţinere a împrumuturilor direct de la bancomate. Cu toate acestea,  Bureau of Labor Statistics nu prevede nicio schimbare majoră în evoluţia acestei profesii, până în 2022.

hahastop.com

Casier la magazin

Faţă de anul 2008, numărul sistemelor care permit clienţilor să-şi achite singuri produsele cumpărate din magazine a crescut de patru ori, ajungând la 430.000 de maşini care permit acest lucru. De această dată, şi  Bureau of Labor Statistics susţine predicţia, arătând că în următorul deceniu, 92% din slujbele de casier la magazin din America ar putea fi automatizate.

Cashier bun

Recepţioner

Mai multe companii au început în ultima perioadă să experimenteze folosirea software-urilor în locul oamenilor, apelând la recepţioneri virtuali. Cu toate acestea, date fiind neplăcerile clienţilor care sunt nevoiţi să interacţioneze cu roboţi, automatizarea nu va afecta acest domeniu masiv, înlocuirea urmând să se facă treptat.

daisy-houghton-mind-candy-moshi-monsters

Operator telefonic

Această meserie a fost, în ultimii ani, deschisă outsourcing-ului şi automatizării, iar în viitorul apropiat, Glassdoor prevede un procent şi mai mare de oameni înlocuiţi de maşini, deşi în ultimul interval analizat mai multe site-uri dedicate locurilor de muncă au înregistrat o creştere a ofertei din acest domeniu.

21143

Poştaş

Corespondenţa electronică este factorul principal care contribuie la declinul meseriei de poştaş, în cadrul căreia estimările arată o scădere de aproape 30% în următorii opt ani.

postman-coachingcanibia

Agent de turism

Persoanele menite să recomande turiştilor cele mai atractive oferte sunt şi ele confruntate cu automatizarea, meserie de agent de turism fiind considerată în ultima perioadă mai degrabă inutilă. Estimările arată un declin de 12% al acestei meserii, în următorul deceniu.

travel agent

Dactilograf

Deşi softurile de recunoaştere a vocii, care transcriu conţinutul vocal automat, nu sunt foarte dezvoltate în afara limbilor de circulaţie internaţională, tendinţa de automatizare în domeniul dactilografiei se accentuează, iar cercetarea în domeniul software-urilor de voice recognition creşte.

iStock_000015244458XSmall

Reporter de ziar

Numărul crescut de bloguri şi alte canale alternative de informare au condus în ultimii ani la un declin al ziarelor tradiţionale, al căror număr se află în scădere vertiginoasă. Totodată, după cum vă povesteam şi la început, tehnologia începe să fie folosită şi pentru suplinirea oamenilor în acest domeniu, iar The New York Times foloseşte deja un software spcializat în redactarea anunţurilor matrimoniale.

bananaman-screen

Operator de introducere a informaţiilor în baze de date

Introducerea informaţiilor în calculator este unul din domeniile unde automatizarea este accentuată, din ce în ce mai mulţi oameni urmând să fie înlocuiţi de inteligenţa artificială.

_10130_800

Operator telefonic pentru telemarketing

Operatorii de telemarketing se confruntă cu din ce în ce mai mulţi “competitori” roboţi, care pot realiza apeluri nonstop, fără să fie afectaţi de refuzurile potenţialilor clienţi.

ways-messing-with-telemarketers-8

Surse: Mashable, The Atlantic

Puteţi citi şi:

8 joburi noi pe care le vom avea până în 2025


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger