Dincolo de acțiuni propuse și susținute de guverne și organizații la scară internațională, fiecare locuitor al planetei poate face câteva lucruri simple prin care să contribuie la combaterea încălzirii globale.
Lucruri simple, dar care contează. Scopul lor, mai ales dacă sunt susținute de tot mai mulți oameni, este de a reduce cererea de combustibil clasic (petrol, gaz, cărbune), care, prin utilizare, contribuie la creșterea gradului de dioxid de carbon din atmosferă.
Folosirea inteligentă a energiei contribuie la scăderea acestui nivel de gaze. Iată 10 lucruri simple pe care le puteți face pentru a ajuta:
1. Reduceți, reutilizați, reciclați
Alegeți produse reutilizabile în loc de cele dispensabile, ambalaje minimaliste, reciclați hârtie, plastic, sticlă, reviste și ziare, precum și doze de aluminiu. Prin reciclarea a numai jumătate din ceea ce folosiți într-o gospodărie, reduceți anual poluarea cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.
2. Folosiți cumpătat încălzirea și aerul condiționat
Confortul personal este important, dar excesul nu se justifică. Soluții inteligente de izolare a casei vă pot ajuta să economisiți energie atât iarna, cât și vara, prin reducerea nevoilor de încălzire sau a costurilor pentru aer condiționat. Puteți reduce poluarea cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).
3. Alegeți becurile economice
Un bec fluorescent are viață mai lungă decât unul clasic și folosește doar două treimi din energia necesară acestuia, plus că dau cu 70% mai puțină căldură în încăpere. Un scenariu raportat la SUA arată că, dacă fiecare familie ar folosi măcar un bec fluorescent în locul unuia clasic, acest fapt ar reduce cu 40 de miliarde de kilograme emisia de gaze de seră (ca și comparație, ar echivala cu scoaterea din circulație a 7,5 milioane de mașini).
4. Conduceți înțelept și mai puțin
Cu cât folosiți mai rar mașina, cu atât se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumați benzină. Așa că, dacă nu e vorba de o distanță lungă sau de lipsa altor mijloace de transport, încercați mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Iar dacă, totuși, alegeți mașina, încercați să fiți eficienți: să aveți cauciucurile umflate la nivelul potrivit, motorul îngrijit, sistemul curățat.
5. Cumpărați produse eficiente energetic
Când alegeți o mașină nouă, orietați-vă către una cu un consum mic. Pentru produsele necesare casei, există din ce în ce mai multe variante eficiente energetic, indiferent că e vorba de un bec sau un robot de bucătărie. Încercați să evitați tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.
6. Folosiți mai puțină apă caldă
În loc de apă fierbinte pentru duș sau baie, încercați o variantă cu ceva grade mai în jos. Capetele de duș cu jet moderat ajută și ele la reducerea consumului de apă. Mai nou, hainele pot fi spălate și cu apă rece sau doar ușor încălzită la mașina de spălat, nu mai este nevoie să le fierbeți la 90 de grade.
7. Stingeți lumina
Când plecați din casă, închideți becurile și scoateți din priză aparatura electronică. Când sunteți acasă, folosiți lumina doar acolo unde aveți nevoie, nu în toată casa și încercați să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în același timp.
8. Plantați un copac
Oriunde: în grădină, în curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantați un copac. Sau mai mulți. Se vor dezvolta în timp, dar vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, chiar dacă într-o mică măsură. Însă un copac face mult pentru ecosistemul de care aparține și oricum merită să îl plantați.
9. Încercați energiile alternative
Dacă aveți posibilitatea să folosiți energii alternative, nu ezitați. Deși programele din România nu sunt atât de avansate ca în alte țări în privința susținerii materiale a celor care trec pe energii alternative, totuși, investiția o veți recupera în timp și veți contribui la protejarea mediului.
10. Învățați și încurajați și pe alții
Familie, copii, prieteni, oricine poate fi ajutat să înțeleagă importanța utilizării inteligente a resurselor. Explicați-le că orice gest contează!
Sursa: Environment.About.com
3 comentarii
Cred că e o greșală la consumul becurilor fluorescente; consumă doar un sfert și nu două treimi față de cele incandescente.
Si mai ales traiti pasnic si in iubire! Cred ca este mai usor sa ne schimbam intai din interior, sa ne conectam la cine suntem cu adevarat si apoi comportamentele noastre se vor alinia si ele la valori si ganduri. Fara un fundament de valori si de ganduri pozitive si care sa ne sustina, nu reusim sa pastram si sa implementam aceste intentii. Asa am observat eu la mine cel putin.
Multe persoane au inlocuit 1 bec clasic de 75w cu 3 becuri de consum redus de 25w . Unde-i reducerea de consum de energie ? Becurile astea prapadite de 25w nu lumineaza suficient , automat trebuie sa folosesti mai multe . Nu reduci consumul , nu faci economie de materiale pentru ca folosesti 3 nu 1 si mai si platesti mult mai mult decat pe 1 bec clasic . “si cu asta…ce-am facut??!”