10 locuri din lume neatinse de om

0

Deși capcanele civilizației sunt peste tot în jurul nostru, au mai rămas locuri puțin influențate de om, unde natura face legea. De la ghețarii din Antarctica la junglele din Papua Noua Guinee, iată câteva locuri virgine din lume.

 

Namibia are una dintre cele mai dispersate populații din lume. Țara din sudul Africii și-a luat numele de la deșertul Namib și găzduiește cea mai mare populație de gheparzi din lume, peste 2.500 de exemplare. Namibia, cu dunele gigant, craterele și cascadele sale, este unul dintre cele mai virgine peisaje din Africa. Este, de asemenea, una dintre puținele țări care protejează sănătatea ecosistemelor prin constituție.

Deși călătoriile lui Charles Darwin au fost urmate de numeroase alte vizite ale călătorilor, Insulele Galapagos sunt încă un tărâm virgin. Arhipelagul găzduiește țestoase uriașe, iguane, lei de mare, pinguini, balene și este o rezervație biologică marină de 50 de ani. Are o populație umană de doar 23.000 de oameni, dar sute de specii endemice de plante și animale.

Papua Noua Guinee este una dintre cele mai rurale și puțin explorate locuri din lume. Oamenii de știință spun că mare parte din speciile de plante și animale nedescoperite se află în junglele din această țară. Exploatarea resurselor naturale ale țării a fost îngreunată de relieful accidentat, de dificultățile legislative și de costul ridicat al dezvoltării infrastructurii. Astfel, peisajele au rămas neatinse.

Seychelles are cel mai mare procentaj de pământ în regim de conservare dintre țările lumii, 50% din insulă fiind conservat. Drept urmare, țara are plaje virgine uimitoare și păsări precum pasărea națională, papagalul negru din Seychelles.

Peste 60% din suprafața Bhutanului este acoperită cu păduri, iar un sfert din țară reprezintă parcuri naturale și arii protejate. Țara este bogată în biodiversitate și are un teren accidentat de munți și văi care o face destul de inaccesibilă pentru om.

Câteodată, cu cât ceva e mai vechi, cu atât e mai neatins de om. În Parcul Național Daintree, Australia se găsesc păduri tropicale de 110 milioane ani. De asemenea, parcul găzduiește mii de specii de plante și conține copaci bătrâni de 2.500 de ani.

La capătul sudic al coastei de vest a Noii Zeelande, se găsește regiunea Fiordland – sălbatică, accidentată și fără intervenția omului. Regiunea nu a avut o populație stabilă semnificativă niciodată. Chiar și populația nativă, Maori, venea aici doar pentru a vâna și pescui. În plus, curenții de aer suflă direct din Antarctica, deci aici este un aer dintre cele mai curate din lume.

Peninsula Kamceatka este una dintre cele mai sălbatice și goale locuri din lume, deși Rusia nu ar părea o țară cu multe regiuni virgine. Aici se găsesc mulți vulcani și ghețari. Cutremure de până a 9 grade pe scara Richter au zguduit peninsula în ultimii 50 de ani.

Deșertul Atacama din Chile este unul dintre cele mai ciudate locuri din lume. Aici nu plouă niciodată. Bazine de sare, nisip și lavă vulcanică acoperă mare parte din cei 103.600 kilometri pătrați ai deșertului. Solul nu are viață, iar din cauza altitudinii aproape nu există acoperire cu nori. Datorită condițiilor, aici e cel mai bun loc pentru observațiile astronomice.

Antarctica nu e doar o țară, e un continent virgin. Singurul pe care nu s-au stabilit oameni. 96% din suprafață este acoperită cu gheață. Aici trăiesc pinguini, balene, foci și păsări de mare care se hrănesc din apele din jurul Antarcticii. Deși locul cel mai friguros din lume este o casă neprietenoasă pentru oameni, este un loc foarte important  pentru restul oamenilor de pe glob.

Sursa: Mother Nature Network


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger