10 locuri din lume abandonate din cauza dezastrelor ecologice produse de om

0

Distrugerea mediului are un preț foarte mare de suportat, uneori ne costă chiar propriul oraș. Iată care sunt cele mai mari zece dezastre ecologice provocate de om care au dus la abandonarea unor localități pentru totdeauna.

Pripyat, Ucraina. Situat în zona dezastrului nuclear de la Cernobîl, cel mai mare din istorie, cauzat de distrugerea unui reactor nuclear pe 26 aprilie 1986, orașul, care avea, pe vremuri, o populație de 50.000 de oameni, este, acum, un oraș-fantomă. Nivelul radiațiilor este, încă, prea mare pentru locuire, deși turismul este permis.

Centralia, Pennsylvania. Centralia era un vechi oraș minier locuit, pe vremuri, de aproximativ 1.000 de oameni. Astăzi este un oraș-fantomă, arzând continuu, fum bogat în monoxid de carbon ieșind din crăpăturile pământului. Centralia a fost abandonat în 1962, după izbucnirea unui incendiu în minele de cărbuni din subsol, un incendiu care arde și astăzi și e posibil să mai ardă încă 250 de ani. Locuitorii au fost evacuați, iar codul poștal al orașului a fost anulat.

Insulele Carteret. Locuitorii Insulelor Carteret din sudul Pacificului au devenit primii refugiați climatici din lume, după ce au fost evacuați din cauza creșterii nivelului apei, care amenința inundarea insulelor. În 2005 existau 1.000 de locuitori pe insule. Astăzi, nu există loc pe insule mai înalt de 1,2 metri deasupra nivelului mării.

Wittenoom, Australia. Orașul din vestul Australiei are reputația de a fi locul celui mai mare dezastru indutrial din istoria țării. Wittenoom a fost locația unei mine de azbest, unde mii de mineri și familiile lor au fost expuși la un nivel mortal de praf de azbest de 1.000 de ori mai mare decât era permis. Orașul a fost închis în 1966, dar aerul este și astăzi contaminat.

Picher, Oklahoma. În prezent, oraș-fantomă, în trecut, locația unei mine de fier și zinc. La mijlocul anilor 1990, studiile arătau că o treime dintre copiii din orașul înconjurat de grămezi de deșeuri contaminate aveau un nivel crescut de fier în sânge. Locuitorilor li s-au cumpărat casele, iar în 2009, autoritățile locale au fost dizolvate, iar școala desființată.

Lacul Aral. Unul dintre cele mai mari patru lacuri din lume în urmă cu 40 de ani, astăzi este aproape complet secat din cauza schimbării cursurilor râurilor care îl alimentau, ca urmare a unor proiecte de irigare prost gestionate. Vase de pescuit care navigau pe lac în trecut, acum sunt epave în mijlocul unui deșert. Unele orașe din vecinătate sunt încă locuite, dar altele, foste porturi, au fost abandonate.

Three Gorges, China. Construcția celei mai mari centrale energetice, Three Gorges Dam, a dus la înghițirea mai multor localități din cauza creșterii nivelului apelor. Peste 1 milion de oameni au fost relocați. Cu toate acestea, centrala asigură energie curată unei populații în continuă creștere.

Great Harbour Deep, Newfoundland. A fost pe vremuri un sat îndepărtat de pescari, dar înfloritor de-a lungul coastei Newfoundland din Canada. Astăzi, localitatea este părăsită din cauza pescuitului în exces, care a dus la colapsul industriei, iar oamenii au fost obligați să se mute în căutarea altei surse de venit.

Gilman, Colorado. În trecut, o locație pentru opreațiunile miniere de zinc și fier, care au poluat solul și apele subterane. Deși au fost făcute eforturi de curățare a zonei, nu a fost aprobată reașezarea oamenilor în zonă. Este unul dintre puținele orașe din lume declarate nelocuibile din cauza daunelor provocate de minerit.

Fukushima, Japonia. O zonă de evacuare de 30 de kilometri în jurul centralei nucleare de la Fukushima a fost declarată nesigură pentru locuire, iar foștilor locuitori li s-a spus că e posibil să nu se mai poată întoarce niciodată. Dezastrul de la Fukushima a fost produs de un cutremur devastator, urmat de un val tsunami.

Foto: Flickr / stahlmand

Sursa: MotherNature Network

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger