10 inventatori adolescenți care au făcut lumea mai bună în 2013

1

Tot mai mulți tineri aflați la vârste considerate, generic, ingrate încep să ofere soluții inovatoare pentru probleme cu care ne confruntăm la nivel global, din SUA până în Kenya. Generaţiile tinere realizează că pot îmbunătăţi lumea în care trăiesc şi au şi cunoştinţele necesare pentru a face acest lucru. Lipsa de pasivitate și atenția pentru ce se întâmplă în jur îi transformă în eroi, chiar dacă unele din invenții nu servesc direct omenirea, ci sunt făcute mai degrabă de dragul științei.

 

 

Unii caută soluții medicale, alții unele pentru curățarea gunoaielor din oceane sau pentru a ține leii la distanță de carnea vitelor. Am selectat zece dintre invențiile adolescenților care au făcut vâlvă anul acesta și le-am inclus într-un top.

 

1. O elevă de 17 ani a inventat un sistem wireless de examinare cardiacă

 

 

Catherine Wong este elevă la liceul Morristown din Morris Township, New Jersey, și a fost prețuită de competițiile de știință pentru proiectul ei de cercetare “Un nou design pentru examinare cardiacă wirless la costuri reduse pe platforma de telefonie mobilă: Telemedicină pentru lumea în curs de dezvoltare”. Acesta prezintă un mecanism pentru transmiterea datelor medicale în timp real prin intermediul unui telefon mobil, asigurând accesul la sănătate unui număr de aproape două miliarde de oameni din zone izolate sau subdezvoltate ale lumii. O asemenea realizare pare neobișnuită pentru o adolescentă zbanghie și glumeață, care poartă șosete neasortate. Wong spune că ideea i-a venit în primul an de liceu, când a văzut expoziția “Design pentru ceilalți 98%” și că a ales telefoanele mobile pentru tehnologia propusă de ea pe motiv că “nicio altă tehnologie nu este atât de răspândită”. Electrocardiogramele costă, în prezent, 4.000 de dolari în SUA, însă proiectul fetei de 17 ani ar putea conduce la proceduri de doar 250 de dolari. Aflați mai multe aici.

 

2. Un american de 19 ani a creat un sistem care va curăța oceanele de milioane de tone de plastic

 

 

Boyan Slat, un student de 19 ani la inginerie aerospațială, pasionat de scufundări, a pus la punct Ocean Cleanup Array, o idee premiată anul trecut la mai multe concursuri, care va ajuta la curățarea unor cantități uriașe de plastic din oceanele lumii. Sistemul constă dintr-o rețea de platforme plutitoare și platforme de procesare, ce vor constitui puncte de colectare și reciclare răsfirate pe suprafețele oceanelor. În loc să se deplaseze prin ocean, în căutarea plasticului, “nodurile” sistemului vor funcționa mai degrabă ca pâlnii uriașe care vor colecta deșeurile – 10 milioane de tone în cinci ani. Unghiul construcției va determina deplasarea reziduurilor spre mecanismul de captare al instalației, unde resturile de plastic urmează să fie separate de plancton, filtrate și depozitate în vederea reciclării. Aflați mai multe aici.

 

3. Un băiat de 13 ani a inventat un sistem care ține leii la distanță

 

 

Richard Turere face parte din populația Maasai a Kenyei și urăște leii. Cu toate astea, băiatul de 13 ani a venit cu o soluție inovatoare care îi ajută pe regii junglei să supraviețuiască ținându-i la distanță de oameni. Turere locuiește la marginea Parcului Național Nairobi din Kenya și a început să aibă grijă de turma de vaci a familiei de la vârsta de nouă ani. A avut însă de-a face de multe ori cu leii care îi atacau animalele, așa că a început să le poarte pică. Iar la vârsta de 11 ani, s-a decis că trebuie să găsească o soluție pentru a proteja vacile, caprele și oile familiei de colții prădătorilor. “Într-o zi, când mă plimbam”, spune el, “am observat că leii se sperie de lumina în mișcare”. Băiatul și-a dat seama că leilor le era frică să se aventureze pe lângă fermă când cineva se plimba pe-acolo cu o lanternă. Așa că și-a pus mintea la contribuție și, în câteva săptămâni, a născocit o idee simplă și cu ieftină prin care să țină prădătorii la distanță. Turere a împânzit stâlpii din jurul țarcului de animale cu becuri cu LED intermitente îndreptate înspre exterior. Acestea erau cuplate la o cutie cu întrerupătoare și la o baterie de mașină alimentată de un panou solar, fiind proiectate să pâlpâie intermitent și să-i facă pe lei să creadă că cineva se mișcă pe-acolo cu o lanternă în mână. Invenția băiatului a avut succes. De atunci, familia Turere nu a mai pierdut nici un animal, iar băiatul a fost invitat să vorbească la TED 2013. Aflați mai multe aici.

 

4. O adolescentă de 16 ani și-a creat propria metodă de generare a biocombustibililor

 

 

Evie Sobczak și-a creat propria metodă de a transforma algele în biocombustibili, scrie Grist. Aceasta nu este însă prima ei performanță, dat fiind că în clasa a cincea a realizat pentru orele de știință un ceas alimentat cu energie obținută din fructe. Trei ani mai târziu, tânăra și-a propus să obțină biocombustibili folosind alge. Ceea ce a și făcut, construindu-și singură echipamentele necesare, concepând o modalitate perfect ecologică de a cultiva alge și de a extrage din el ulei, folosit pe post de biodiesel. Această procedură este din ce în ce mai răspândită industria combustibililor verzi, însă metoda lui Sobczak e mult mai eficientă, producând de 20 de ori mai mult biocombustibil decât soluțiile alternative, ceea ce ar permite scăderea semnificativă a prețului pentru acești biocombustibili. “Chiar cred că algele ar putea fi sursa de combustibil a viitorului”, spune eleva, “din moment ce nu necesită un teren de cultivare prea extins și nici nu ne afectează în vreun fel resursele de hrană”. Biocombustibilii sunt produși din mase vegetale – iarbă, trestie de zahăr, porumb etc. – transformate în ulei, lăsând astfel la o parte chimicale dăunătoare mediului, cum ar fi cloroformul sau hexanul, substanțe folosite pentru obținerea combustibililor de tip biodiesel. Astfel de soluții alernative, cum e cea dezvoltată de eleva americană, pot contribui la reducerea dependenței de combustibilii fosili. În ceea ce privește SUA, unii cercetători susțin că algele ar putea juca un rol important în crearea unor surse de energie alternative, însă pentru moment provocarea cercetătorilor este reducerea costurilor pentru producție.

 

5. O elevă de 16 ani din Turcia transformă bananele în plastic

 

Elif Bilgin, o adolescentă de 16 ani din Istanbul, a petrecut doi ani perfecționând o metodă de fabricare a bioplasticului din coji de banană aruncate la gunoi, aflăm de pe Raw Story. Produsul ei se vrea un înlocuitor pentru plasticele convenționale, care au la bază petrolul, și ar putea fi folosit la izolarea cablurilor electrice. Publicația Scientific American a desmnat-o pe eleva din Turcia câștigătoare a premiului de 50.000 de dolari Science in Action. Fata se numără și printre finaliștii Târgului de Știință Google, care va avea loc în septembrie, în California. În cercetarea ei, Elif Bilgin a stabilit că dacă amidonul și celuloza din deșeuri alimentare precum cojile de mango pot fi folosite la fabricarea bioplasticelor, atunci și cojile de banană pot îndeplini aceeași funcție. Potrivit Scientific American, fata a obținut produsul final după 10 încercări eșuate cu plastice care nu erau îndeajuns de rezistente sau se degradau rapid. Bilgin speră ca bioplasticele să înlocuiască o parte din plasticele pe bază de petrol folosite astăzi la izolarea cablurilor electrice și la fabricarea protezelor cosmetice.

 

6. Invenția unei adolescente ar putea încarca mobilele în 20 de secunde

 

 

Eesha Khare, o fată de 18 ani din California, SUA, a câștigat un premiu de 50.000 de dolari la un târg internațional de știință pentru că a dezvoltat un dispozitiv de stocare a energiei care poate fi încărcat complet în 20-30 de secunde, scrie NBC News. Dispozitivul este un așa-numit supercondensator care poate înmagazina o grămadă de energie într-un spațiu foarte mic, se încarcă rapid și menține încărcătura electrică pentru o perioadă lungă de timp. Potrivit inventatoarei de 18 ani, el poate rezista la 10.000 de cicluri de încărcare-reîncărcare, spre deosebire de bateriile reîncărcabile, care țin doar 1.000 de cicluri. Eesha s-a gândit să-l conceapă pentru că bateria telefonului ei mobil moare tot timpul și pentru supercondensatorii i-au dat o șansă să se axeze pe domeniul ei de interes, nanochimia. Până acum, fata a folosit dispozitivul pe care l-a inventat pentru a alimenta un LED, însă, pe viitor, îl vede incorporat în telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile.

 

7. O adolescentă din Canada a inventat lanterna alimentată de căldura mâinii

 

 

Sursele portabile de lumină se numără printre invenţiile cele mai apreciate de întreaga umanitate – de la torţe, la lămpi cu petrol şi la lanternele cu baterii care pot fi duse în mână sau direct pe cap. Însă cam toate aceste dispozitive au nevoie de o sursă exterioară de energie pentru a putea funcţiona. O adolescentă de 15 ani din Canada a inventat, însă, o metodă nouă de alimentare pentru lanterne: mai exact, a creat lanterna termoelectrică – Hollow Flashlight – ca proiect pentru Google Science Fair, scrie TreeHugger. Astfel, lanterna ar putea fi alimentată cu căldura mâinii celui care o poartă. În materialul filmat (pe care îl puteţi vedea mai sus), ea descrie singură cum funcţionează lanterna.

 

8. Un adolescent din SUA şi-a construit propriul submarin dintr-o conductă

 

 

Din seria “Do It Yourself” (DIY), iată ce pot face două mâini dibace: tânărul de 18 ani Justin Beckerman din New Jersey, SUA, a reuşit să îşi construiască, singur, un submarin de o persoană, cu care face scufundări şi pe care l-a “încropit” dintr-o conductă de scurgere şi diverse alte obiecte reciclate. Justin a petrecut o lună planificând lucrurile şi realizând designul şi cinci luni construind submarinul, cu ajutorul căruia poate explora, acum, adâncimile lacului Hopatcong. Tânărul este numit de presa locală un mic Thomas Edison, având în vedere că acest submarin nu este prima lui ispravă. La vârsta de 12 ani, Justin a construit o maşină de curăţat (un dispozitiv numit “Cleaning Car”) care aspira şi spăla singură pe jos. La vârsta de 14 ani, a creat un dispozitiv care se poartă pe cap (tip cască) și care le permite utilizatorilor să vadă materiale video fără să îşi forţeze gâtul. Aşadar, un submarin era ceea ce urma, firesc, în linia lucrurilor făcute de la zero, cu mâinile şi priceperea lui. Submarinul este fabricat dintr-o conductă de scurgere, are rezervoare cu balast, valve şi alte părţi de la un automat vechi de sucuri, sisteme pe baterii, claxon, un radio şi lumini stroboscopice. Întreaga construcţie a costat cam o mie de dolari. Justin plănuieşte să studieze inginerie mai departe şi, până ajunge la facultate, îşi mai foloseşte timpul pentru a crea sculpturi din sticlă fluorescentă, reciclată de la ecrane de calculatoare. Mai multe detalii şi imagini cu submarinul din conductă găsiţi pe Gizmodo și Inhabitat.

 

9.  Doi liceeni din Texas au inventat un încărcător de mobil portabil

 

 

David Wilkins, Jose Angel Acosta și Julian Sanchez se aflau într-o excursie cu clasa și aveau nevoie de un încărcător pentru a-și alimenta telefoanele mobile, însă autobuzul în care se aflat nu era dotat cu prize, scrie Huffington Post. Asta i-a inspirat pe cei trei adolescenți să inventeze un tip nou de încărcător portabil, unul de care să beneficieze toată lumea. Au folosit două baterii, o conservă și alte câteva piese pentru a confecționa un încărcător USB pentru care primiseră deja 40 de comenzi la jumătatea lui iunie, cu 20 de dolari bucata. Aflați mai multe despre realizarea invenției în clipul video de mai sus.

 

10. După ce părinții i-au interzis să stea pe Facebook, un puști și-a făcut propria rețea socială

 

 

Într-o bună zi, părinții lui Zachary Marks au descoperit că fiul lor, în vârstă de 11 ani, avea cont de Facebook, chiar dacă vârsta minimă pentru a intra în rețeaua socială este de 13 ani. După ce i-au interzis să mai intre pe Facebook, puștiul și-a făcut propria rețea socială, specială pentru copii de vârsta lui, scrie Digitallife.today.com. “Îmi petreceam tot timpul la computer, pe chat cu prietenii. Apoi, am greșit de câteva ori. Unul din prietenii mei adulți a înjurat și a postat ceva neadecvat, iar eu i-am răspuns cu o înjurătură. De asemenea, aveam cereri de prietenie de la adulți pe care nu îi cunoșteam. La o zi sau două, a aflat tata, care s-a înfuriat foarte tare. A trebuit să-mi dezactivez contul”, povestește Zachary pe pagina Grom Social, rețeaua socială pe care a conceput-o singur. Dedicată preadolescenților, aceasta s-a născut din nevoia puștiului american de a avea un grup de prieteni mai mult sau mai puțin virtuali, dar și din faptul că Zachary era foarte nemulțumit de rețelele deja existente pentru acest sector de vârstă, pe care le consideră “puerile”. Prin urmare, creat Grom, care, în argou, înseamnă copil precoce. Rețeaua socială, care avea 7.000 de utilizatori la începutul anului, este conformă cu COPPA, Children’s Online Privacy Protection Act, iar singurii adulți care au voie să se înscrie sunt părinții copiilor sau adulții aprobați de aceștia. Grom are, de asemenea, un filtru de limbaj, care previne postarea unor comentarii injurioase și neadecvate. Totodată, părinții copiilor din rețea sunt informați pe e-mail despre activitatea online a puștilor. Momentan, Grom Social este disponibilă doar în Canada și în Statele Unite, de unde își poate face cont orice copil sub 15 ani.

 

Puteți citi și:

10 proteste neobișnuite din 2013


Un comentariu

  1. Pingback: 10 inventatori adolescenți care au făcut lumea mai bună în 2013 | Radio frecventa Sufletului

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger