10 hoax-uri ale activiștilor de la Yes Men care vor să salveze lumea

0

Andy Bichlbaum și Mike Bonanno sunt cei doi activiști care compun duo-ul Yes Men. Ei folosesc umorul pentru a atrage atenția asupra celor mai grave probleme de mediu din zilele noastre: înscenează conferințe de presă, falsifică instituții, lansează declarații-bombă, toate împotriva celor mai mari guverne și corporații care comit abuzuri. Cei doi pranksteri vin în România luna viitoare, invitați de Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Până îi cunoaștem în carne și oase, să-i cunoaștem prin farsele pe care le-au făcut.

Pe numele lor adevărate, Jacques Servin și Igor Vamos, cei doi activiști au realizat până acum trei documentare despre acțiunile lor: : The Yes Men (2003), The Yes Men Fix the World (2009) și The Yes Men are Revolting (2014), în care atacă prin farse și hoax-uri corporații și organizații guvernamentale, în general entități despre care consideră că dezumanizează societatea.

Yes Men vs George Bush

Una dintre primele farse ale celor doi a fost site-ul www.gwbush.com făcut pentru alegerile din 2000 pentru a atrage atenția asupra ipocriziilor de pe site-ul adevărat al lui George Bush care candida la președinția SUA. Întrebat de site la o conferință de presă, Bush a spus că site-ul mersese prea departe cu critica la adresa lui. În 2004, Yes Men-ii au plecat într-un turneu pozând drept grupul “Yes, Bush Can!” și i-au încurajat pe suporterii lui Bush să semneze un angajament de patriot prin care erau de acord să depoziteze deșeuri nucleare în curtea lor și să-și trimită copiii la război. Yes Men au apărut la Convenția Națională a Republicanilor în 2004 și au traversat țara într-o rulotă cu un costum de corp care îl imita pe George Bush.

Yes Men vs Dow Chemical

În decembrie 2004, Andy Bichlbaum a apărut la BBC World pozând în “Jude Finisterra”, un purtător de cuvânt al companiei de chimicale Dow Chemical. Dow este deținătoarea firmei Union Carbide, cea responsabilă pentru dezastrul din Bhopal, India, din 1984, unde 3.800 de oameni au murit pe loc și alte mii au fost omorâte ulterior din cauza fumului emis de fabrică în câteva zile. Jumătate de milion de oameni au fost expuși fumului ceea ce a dus la multe alte decese în timp. Dezastrul Bhopal a devenit sinonim cu “catastrofă industrială”. Compania a ajuns la un acord cu guvernul și într-un final a plătit o sumă echivalentă cu 2.200 de dolari de familie. Yes Men au realizat un site fals al companiei pe care au anunțat că firma nu are nicio intenție de a repara efectele. Activiștii au mers și mai departe și au ajuns la BBC unde Andy a pozat în “Finisterra” susținând că Dow vrea să lichideze Union Carbide și să plătească cu cele 12 miliarde de dolari care ar fi rezultat îngrijiri medicale, să ecologizeze zona și să finanțeze cercetarea produselor Dow. După două ore de acoperire media, adevărata companie Dow a emis un comunicat în care neagă declarațiile. În urma acestuia, acțiunile de pe bursa din Frankfurt ale companiei au scăzut cu 4,24 de procente, adică au pierdut 2 miliarde de dolari din valoarea de piață.

Yes Men vs Organizația Mondială a Comerțului

Una dintre cele mai celebre farse ale duo-ului este cea prin care au luat în vizor Organizația Mondială a Comerțului. Ei au făcut un site al organizației și au început să primească invitații la diverse evenimente de înalt nivel la care au răspuns ca și cum ar reprezenta Organizația. Andy și Mike au apărut în costume noi susținând discursuri prin care încurajau corporațiile să cumpere voturi direct de la cetățeni. Ei spuneau că Războiul Civil din SUA a fost o risipă de bani deoarece țările din lumea a treia furnizează de bună voie sclavi acum. Ei au făcut apel la oameni să asculte Organizația, nu faptele. Apoi au dezvăluit un costum de corp din spandex auriu despre care susțineau că încurajează productivitatea întrucât managerii nu ar mai trebui să supravegheze angajații în persoană, ci îi puteau urmări pe ecrane sau cu senzori implantați.

Yes Men vs petroliștii

Pe 14 iunie 2007, cei doi activiști au participat la cea mai mare conferință din lumea petrolului din Canada, în Calgary, Alberta. Ei s-au dat drept reprezentanți ai ExxonMobil și ai Consiliului Național al Petrolului. În fața a peste 300 de oameni din industria petrolului, reprezentantul Consiliului era așteptat să prezinte rezultatele unui studiu comandat de Secretariatul pe Energie al SUA. Cel așteptat să susțină concluziile era Lee Raymond, președintele Consiliului, fost CEO al ExxonMobil, Yes Men au anunțat, însă, că Lee Raymond era reținut pentru chestiuni importante de președinte, și că vor prezenta ei concluziile în schimb. În discurs, activiștii au susținut că actualele strategii americane și canadiene în domeniul energiei (mai ales exploatarea masivă, intensivă a nisipurilor petrolifere din Alberta și dezvoltarea cărbunelui lichid) vor crește șansele de calamități globale, dar au asigurat audiența că în cel mai rău caz industria poate asigura furnizarea petrolului transformând miliardele de oameni care ar muri în petrol. Acest proiect s-ar chema Vivoleum și se potrivește perfect cu expansiunea continuă a producției de combustibil fosil. Petroliștii din sală au ascultat cu atenție după care au aprins lumânări comemorative. În acest punct, organizatorii și-au dat seama că cei de pe scenă sunt, de fapt, cei de la Yes Men și i-au scos din sală. Ei au mai apucat să le spună reporterilor că lumânările erau făcute dintr-un îngrijitor de la Exxon care a murit curățând deversările toxice.

Yes Men vs BP

În 2008, Yes Men au răspuns unei scrisori din partea companiei petroliere BP care îi acuza de încălcarea copyright-ului tot cu o scrisoare în care își cereau scuze că au uitat de BP și că au lăsat site-ul care parodia compania pe jumătate făcut. Ei spuneau că “BP nu face mai puțin rău planetei decât Exxon, Halliburton sau orice altă companie în mod evident criminală” și merită propriul site complet din partea Yes Men.

Yes Men și SurvivaBalls

Pe 21 septembrie 2009, cu o zi înaintea summitului ONU pe teme climatice din Copenhaga, 2.000 de voluntari au distribuit în New York o “ediție specială” a New York Post cu titlu de cover story “We’re Screwed” și alte titluri referitoare la valuri de căldură ucigașe, inundații extreme și alte efecte mortale ale încălzirii globale. Ziarul a fost creat de Yes Men și alți activiști pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. A doua zi, Andy și Mike au prezentat “din partea” mai multor corporații care dăunează mediului un costum în formă de minge gonflabilă numit SurvivaBall, susținând că în acest costum poți supraviețui dezastrelor cauzate de încălzirea globală. Câteva zeci de persoane au probat costumul, iar activiștii au fost opriți de poliție pentru lipsa unei autorizații pentru acțiune.

Yes Men vs Camera de Comerț a SUA

În 2009, cei doi activiști de la Yes Men au înscenat o conferință de presă a Camerei de Comerț a Statelor Unite anunțând o schimbare la 180 de grade în ce privește strategia pe schimbări climatice. Ei nu au reușit să ajungă la sfârșitul conferinței fiind demascați înainte, dar au reușit să transmită mesajul că instituția trebuie să-și reevalueze direcția în ce privește energia curată. Mai multe publicații și posturi tv importante au acoperit evenimentul înainte să se dovedească a fi un hoax. În următoarele două săptămâni, Camera de Comerț chiar și-a schimbat politica energetică oficială și i-a dat în judecată pe cei de la Yes Men.

Yes Men vs GE

În 2011, Yes Men au pus la cale un hoax care a luat în vizor compania GE cu un site care copia site-ul de media al companiei. Activiștii au publicat articolul “GE răspunde protestelor publice – Compania va dona 3,2 miliarde de dolari pentru a salva joburile americanilor”, iar agenția de presă AP a relatat știrea ca adevărată.

Yes Men vs Shell

În 2012, cei doi Yes Men au colaborat cu Greenpeace și membri ai mișcării Occupy Seattle  pentru a crea ArcticReady.com un site-parodie care critica activitățile de forare ale Shell în zona arctică. Lansarea site-ului a fost dublată de o petrecere falsă de lansare în Seattle Space Needle. Compania s-a dezis de ambele evenimente.

Andy și Mike de la Yes Men sunt invitații speciali ai Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam care are loc la Tulcea între 8 și 11 iunie. 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger