10 ani de mobilizare a comunităților din sudul țării prin intermediul Fundației PACT

0

Fundația PACT a împlinit anul acesta 10 ani de când susține oamenii din satele și orașele mici, din sud, să accelereze schimbarea prin facilitare, consultanță, instruire și finanțare.

Din 2006 până în prezent, PACT a lucrat în 162 de comunități mici, cu oameni care s-au implicat voluntar pentru a mobiliza întreaga comunitate din care fac parte, pentru a forma organizații comunitare active pe termen lung, care să identifice nevoile lor comune și să găsească soluții pentru a le rezolva.

“Apar tot mai multe inițiative locale și tot mai trainice. Sunt tot mai mulți oameni, care iau exemplul de la alții și decid să facă lucruri ca să le fie și lor, și celor de lângă ei mai bine. Echipa fundației PACT a lansat în acești 10 ani, 41 de proiecte proprii derulate pe o perioadă de un an sau doi, în care s-au implicat 21,851 de persoane din comunități mici. Am acordat finanțari pentru 156 de proiecte locale, cu suma totală de 2,298,979 RON. Am petrecut pe teren 2,215 zile, iar grupurile de iniţiativă locală au mobilizat 3,190 de voluntari”, declară Ruxandra Sasu, director executiv.

Fundația PACT lucrează în comunități mici din sud, dar în acești 10 ani a strâns și în București o comunitate formată din parteneri, colaboratori, voluntari cu expertiză, companii și donatori individuali cu care avem o viziune comună pentru sudul țării.

În ultimii patru ani, a organizat 4 cercuri de donatori, în care 12 proiecte comunitare au fost susținute cu suma totală de 62,296 RON. Comunitatea de donatori PACT este formată din 200 de donatori individuali și companii şi se află în continuă creştere.

De asemenea, bilanțul cuprinde 41 de proiecte proprii, printre care prima platformă online, Oamenii sudului  – www.oameniisudului.com, cu accent pe poveștile oamenilor din sud, dezvoltată împreună cu Decât o Revistă.

„În cele câteva luni, cât am fost pe teren să-i cunoaștem pe Oamenii sudului și să le scriem poveștile, am descoperit nu doar câțiva oameni ambițioși, care vor să schimbe lucrurile din jur, în ciuda greutăților locale, ci mici comunități de oameni puși pe treabă. În Eșelnița, Mehedinți, un grup de profesoare ajută copiii cu mai puține șanse să depășească diferențele la învățătură. În Corbeni, Argeș, mame și soții își lasă gospodăriile deoparte câteva ore pe săptămână ca să învețe tineretul să coasă și să croșeteze. Sunt oameni care, dincolo de rutina și problemele de acasă, și-au dat seama că pot avea un rol activ în lumea din sat, dând din ceea ce știu să facă și altora care nu sunt încă la fel de norocoși sau curajoși.” susține Oana Sandu, reporter la Decât o Revistă. 

 

 

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare este activă în domeniul dezvoltării comunitare în 19 județe din sud-vestul, sudul și sud-estul țării. Pe bază de voluntariat, cetățenii din aceste comunități formează organizații comunitare care identifică, mobilizează resurse și acționează local pentru a rezolva probleme cu care se confruntă.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger