10.000 de islandezi s-au oferit să găzduiască refugiați sirieni

1

Zece mii de islandezi s-au oferit să primească refugiați sirieni în locuințele lor, în cadrul unei campanii lansate pe Facebook de o scriitoare celebră din Islanda, Bryndis Bjorgvinsdottir. Această inițiativă s-a născut după ce, luna trecută, guvernul din statul insular a anunțat că va accepta doar o mână de refugiați din Siria, 50 mai exact, într-o țară cu 300.000 de locuitori.

După ce scriitoarea a făcut apel la cetățeni să se exprime în favoarea oamenilor în căutare de azil politic, un număr mare de islandezi au trimis scrisori deschise ministrului pe probleme sociale, Eygló Harðardóttir, în care s-au oferit să ajute refugiați sirieni, iar pe parcursul a 24 de ore de la lansarea apelului, 10.000 de cetățeni s-au arătat dispuși să-i găzduiască în locuințele lor, postând anunțuri pe o pagină de Facebook creată în acest scop. Iată cum sună unul dintre ele:

Mi-ar plăcea să am grijă de copii, să-i duc la grădiniță, la școală și oriunde altundeva au nevoie. Pot să le gătesc oamenilor și să le ofer prietenie și căldură. Pot să plătesc biletele de avion pentru o familie mică. Pot contribui cu propria mea expertiză, oferindu-le asistență femeilor însărcinate. Am o cameră goală într-un apartament spațios, pe care sunt mai mult decât fericită s-o pun la dispoziție, laolaltă cu timpul și cu tot sprijinul meu.

Și încă unul:

Sunt o mamă singură, cu un băiat de 6 ani…Putem găzdui un copil nevoiaș. Sunt profesoară și l-aș putea învăța pe copil să vorbească, să citească și să scrie în limba islandeză și să se adapteze la societatea islandeză. Avem haine, un pat, jucării și toate lucrurile de care are nevoie un copil. Aș putea să plătesc, bineînțeles, biletul de avion.

În urma mobilizării cetățenilor, premierul Islandei, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, a anunțat că va numi un comitet de miniștri care să răspundă presiunii în creștere prin care guvernul e îndemnat să accepte mai mulți refugiați din Siria. Nu a precizat câți nevoiași poate accepta Islanda, dar a spus că cifra de 5.000 propusă de cetățeni pe Facebook este nerealistă.

Un comentariu

  1. habar nu am daca Islanda e tara unde sirienii isi doresc sa fie. Temperaturi de 5-10 gr si vara, vant si viata dura a facut pe multi islandezi sa plece. Si nici nu au tabere de refugiati sa le dea bani lunar, ca Germania!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger