10.000 de câini vagabonzi așteaptă să fie împușcați

2

Nu mulți oameni de pe glob au auzit de Bishkek și probabil că la fel de puțini ar putea numi țara a cărei capitală e această localitate. Azi, însă, orașul se bucură de o popularitate neașteptată grație unei decizii de a împușca 10.000 de câini vagabonzi. Situația lor nu seamană cu cea din țara noastră, însă inventivitatea lor ne aduce aminte de leguitorii noștri la fel de inspirați. Probabil că mulți oameni vor putea repera de-acum încolo Bishkekul drept unul dintre cele mai barbare orașe de pe planetă. Dar oare o faimă de acest gen aduce și beneficii?

de Magor Csibi

Oficialii din Kyrgizstan, țara a cărui capitală este Bishkek, au spus că au fost nevoite să recurgă la această măsură din cauza restricțiilor bugetare. Ei estimează un număr de 10.000 de câini care cutreieră străzile celul mai mare oraș din țară și cred că împușcarea lor e o soluție mult mai simplă și mai ieftină decât contruirea unor adăposturi.

Purtătorul de cuvânt al primăriei din Bishkek, Pavel Klimenko, a declarat pentru Associated Press că aproximativ 5.000 de patrupede canine au fost împușcate anul trecut pentru că statul din Asia Centrală nu își permite să construiască adăposturi, care ar necesita fonduri de 300.000 de dolari (cam cât costă un Maybach).

Tot el a mai spus că vânătoarea se desfășoară în fiecare dimineață, când o echipă de 10 oameni înarmați și higheri dau raite printre câini. Klimenko îi îndeamnă pe oamenii care află despre aceste activități să nu le considere ca fiind acte de barbarie. Totodată, oficialii au lansat un apel către populație de a nu mai arunca puii de câine în stradă. Mai bine ar fi să cheme hingherii.

Prea puține sunt de comentat vizavi de o asemenea informație. Evident că măsura adoptată de autoritățile din Kyrgizstan este de departe cea mai ușoară soluție, însă nu pare a fi și cea mai eficientă. Deși anul trecut vânătorii de câini au avut ocazia de a se distra practicând acest „sport  nobil”, prada fiindu-le asigurată zi de zi, problema nu s-a rezolvat aproape deloc. Probabil că nu au auzit de faimoșii vănâtori din România, care pot omorî mii de animale într-o singură zi și cheltui pe o vânătoare aproape toată suma de care ar fi nevoie pentru rezolvarea problemei.

Autoritățile din Bishkek sunt doar cu o treaptă mai jos decât ale noastre, nefiind preocupate nici măcar să pară cât ce cât umane. Însă cred că exemplul lor arată extrem de clar că nu prea există soluții simple la problema câinilor vagabonzi. Degeaba este eutanasierea o măsură simplă, eficientă, ieftină și inumană atâta timp cât cei care stau la baza problemei (oamenii care aruncă câini în stradă) nu fac absolut nici un efort ca aceasta să nu se dezvolte.

În acest fel rămân atât problema, cât și un prejudiciu de imagine extrem de mare.

Citiți și:

Exterminarea maidanezilor, o soluţie falsă

Cum să scapi definitiv de câinii maidanezi cu 5 lei pe lună. Rețeta de succes pentru controlul câinilor vagabonzi: padocurile de cartier

Jurnalismul de senzație. Cum să manipulezi și să transformi informații pentru a avea dintr-o non-știre una de senzație. Speța câinilor vagabonzi

Foto: Reuters

Tags:2 comentarii

  1. Si ce or sa faca, or sa tot impuste si cainii tot or sa se inmulteasca!
    Obiceiuri barbare la o natie de barbari cu stramosi barbari. Zero evolutie.
    Cred in reincarnare si sper ca cine face grozaviile astea sa se nasca caine sa vada cum este.

  2. Pingback: Tweets that mention 10.000 de câini vagabonzi așteaptă să fie împușcați » Think Outside the Box -- Topsy.com

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger