1 septembrie, zi de luptă pentru Roșia Montană. Proteste în țară și în străinătate

1

1 septembrie este zi de luptă pentru Roșia Montană. Oamenii indignați de proiectul de lege al Guvernului care permite exploatarea cu cianuri în localitatea apuseană și prevede exproprierea locuitorilor vor ieși în stradă în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare. În București, mii de oameni și-au anunțat prezența pe site-urile de socializare la protestul pentru salvarea Roșiei Montane, care va avea loc duminică, în Piața Universității, la fântână, de la ora 17.

 

1240548_10151812157857398_1944589627_n

Imagine din timpul protestului de la Bruxelles, din 29 august. Foto: Facebook / Teo Constantinescu

 

În țară se pregătesc proteste în Alba, Arad, Bacău, Băile Herculane, Bistrița, Baia Mare, BârladBrașov, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, DorohoiGalați, GheorgheniIași, Piatra Neamț, Pitești, PloieștiRoșia Montantă, OradeaSatu MareSfântu GheorgheSibiu, Târgu Mureș, Timișoara, iar lista rămâne deschisă.

La Bruxelles a avut deja loc un protest față de proiectul guvernului și în sprijinul Campaniei Salvați Roșia Montană. Joi, 29 august, peste 80 de români din Belgia au ieșit în Place de Luxembourg pentru a-și arăta sprijinul pentru locuitorii din Roșia Montană. Și la Berlin au ieșit românii în stradă în sprijinul Roșiei Montane.

În alte orașe din Europa, se pregătesc proteste în fața ambasadelor românești: BruxellesCopenhaga, Lisabona, Londra, LuxembourgMadrid, Oslo, Paris, Praga, Roma, Viena, Washington DC, Maastricht, Amsterdam, Budapesta, Munchen, Bonn, Aarhus, Geneva, Varșovia, Helsinki, New York, Chișinău, Insula Fair Isle, Shetland (1 septembrie, Căminul Cultural, ora 12.30) și Belgrad (1 septembrie, Ambasada României Uzicka 10, ora 16).

Cei care locuiesc în afara țării sunt încurajați să iasă duminică în fața consulatelor și ambasadelor României, cu mesaje pentru salvarea Roșiei Montane.  Inițiatorii protestelor pun la dispoziția cetățenilor și un ghid de nesupunere civică.

Guvernul a aprobat, în această săptămână, un proiect de lege care permite exploatarea aurului de la Roția Montană de către compania Roșia Montană Gold Corporation, declararea proiectului de interes național și de utilitate publică și exproprierea locuitorilor de către companie în numele statului.

 

Puteți citi și:

România în genunchi? Acum ori niciodată

Cum se sparge o blocadă meditică. Lecția de la Roșia Montană. Și cum s-a pierdut UNESCO cu Firea

Trădarea de țară – negru pe alb


Un comentariu

  1. Pingback: Copiii la proteste: cu sau fără? | Timpul Romanesc

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger