1% dintre cei mai bogați oameni din lume dețin 82% din averea globală

0

Prăpastia dintre cei bogați și cei săraci s-a mărit în 2017, averea continuând să fie comasată în mâinile unui grup tot mai mic de oameni, anunță Oxfam.

Aproximativ 82% din banii generați anul trecut au intrat în buzunarele a 1% dintre cei mai bogați oameni din lume, iar jumătatea săracă nu a simțit nicio schimbare în mai bine. Cercetarea organizației indică evaziunea taxelor, influența companiilor asupra politicii sau reducerea drepturilor muncitorilor printre motivele măririi prăpastiei.

Oxfam face astfel de calcule de cinci ani încoace. În 2016, 61 cei mai bogați oameni din lume dețineau o avere cât jumătatea săracă a lumii împreună. În 2017, cifra a scăzut la 42.   Directorul execuiv al Oxfam, Mark Goldring, a declarat că nivelul de inegalitate din lume este inacceptabil.

Datele Oxfam se bazează pe Forbes și raportul Credit Suisse Global Wealth care oferă informații privind distribuția banilor la nivel global din 2000. Sondajul folosește informațiile privind bunurile indivizilor – proprietăți și pământuri, scade datoriile și determină cât deține o persoană. Datele exclud salariile și alte venituri.

Criticii spun că metodologia nu ia în calcul faptul că un student care are datorii acum, dar are un potențial foarte mare de a realiza venituri este considera sărac. Oxfam susține că și în cazul în care exclude persoanele cu datorii din lista celor săraci, prăpastia e tot mare: averea populației sărace ar fi egala cu cea a 128 de miliardari.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger