Cercetătorii de la Şcoala Londoneză de Igienă şi Medicină Tropicală au analizat mostre prelevate de la 390 de telefoane mobile şi de la 390 de mâini care le-au folosit, în 12 oraşe britanice. Au observat că 16% dintre mâini şi telefoane erau contaminate cu bacteria cauzatoare de boli Escerichia coli, de origine fecală, intuind un posibil motiv: oamenii nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta.
Asta înseamnă că oamenii împrăştie bacteria fecală nu numai în rândul telefoanelor pe care le folosesc, ci pe oricare suprafeţă pe care o ating. E. coli poate supravieţui pe mâini şi pe alte suprafeţe ore la rând, mai ales în medii călduţe, cum este ecranul unui telefon, şi se transferă uşor pe clanţe, tastaturi de computer, alimente şi alţi oameni, apoi înapoi la cel care a răspândit-o. Dacă vă contaminaţi iPhone-ul cu bacteria fecală, după care vă spălaţi pe mâini, apoi mânuiţi din nou telefonul, e clar că nu scăpaţi de contaminare.
La nivel general, cercetătorii au găsit urme ale contaminării bacteriene pe 92% dintre mâinile şi 82% dintre telefoanele analizate. În jur de o treime din mâinile şi telefoanele examinate erau infestate cu stafilococul auriu, o bacterie care trăieşte pe piele, dar care poate cauza boli dacă ajunge în sânge. 95% dintre subiecţi au spus că se spală pe mâini cu săpuni şi în mod regulat, însă rezultatele ştiinţifice arată altceva. Ele nu demonstrează că telefoanele mobile sunt focare de boli, doar că ar putea fi. Subiecţii care aveau bacterii impregnate pe mâini prezentau de trei ori mai multe şanse de a avea şi telefoane contaminate.
Sursa: Time
Puteţi citi şi:
Telefoanele mobile au mai multe bacterii decât toaleta
Colacul de WC sau doza de suc? Aflaţi care e mai periculoasă
VIDEO. Cum să nu ne stropim la closet. Demonstraţia ştiinţifică
De ce să ne spălăm pe mâini după urinare
Poate o periuţă de dinţi să ne îmbolnăvească?
7 surse de microbi în restaurant, la cumpărături și la medic de care ar trebui să ne ferim