1.500 de găini dintr-o fermă industrială, salvate de activişti

0

O echipă a organizaţiei Animal Place (SUA) a eliberat 1.500 de găini ouătoare ţinute, la ferma industrială care le exploata, în cuşti atât de mici, încât nici nu puteau să îşi întindă aripile, scrie site-ul The Dodo. În total, 22 de voluntari au luat parte la operaţiune, iar alţi 13 au aşteptat la sanctuarul în care găinile urmau să fie transportate, de unde, după o perioadă de recuperare, vor fi date spre adopţie.

 

 

În patru ani de când se preocupă direct de soarta animalelor din ferme, voluntarii de la Animal Place au salvat peste 17.500 de necuvântătoare. Nu prin forţă şi operaţiuni neautorizate, însă. Iată cum stau lucrurile în cazul găinilor: acestea sunt ţinute pentru ouă, iar când nu mai dau producţia dorită (cam după 12 – 24 de luni de exploatare), proprietarii fermelor le taie, pentru a le înlocui cu altele şi tot aşa. Sanctuarul negociază cu proprietarii fermelor să preia păsările de care aceştia vor să scape. Se stabilesc echipele de voluntari care să preia găinile, să efectueze transportul în cele mai bune condiţii pentru necuvântătoare şi echipele care să le preia la sanctuar. Întreg procesul se bazează pe o planificare foarte riguroasă.

“Mirosul dintr-o astfel de fermă este insuportabil. Găinaţul adunat emană gaze toxice. Este greu de crezut cum pot găinile să îndure această închisoare urât mirositoare. Voluntarii le scot cu grijă din cuşti (proces dificil, deoarece cuştile sunt foarte înguste şi mici, nu poţi introduce ambele mâini în ele, numai una) – de cele mai multe ori, găinile sunt rănite, lovite – şi le pun în cuştile de transport (mult mai largi decât cele de la fermă). Speriate, găinile fac gălăgie, uneori se ţin de barele cuştilor; ele nu ştiu că suntem acolo ca să le salvăm. Unele găini pe care le găsim sunt deja moarte sau pe moarte”, mărturiseşte unul dintre voluntarii care participă la astfel de operaţiuni.

Odată ajunse în sanctuar, găinile trăiesc un moment dificil pentru ele: neobişnuite cu atât de mult spaţiu, caută un colţ în care se îngrămădesc unele în altele, speriate, confuze. Unele riscă să se sufoce astfel. Voluntarii încearcă să le despartă, uşor, până când fiecare îşi găseşte un loc al ei, unde să doarmă. Operaţiunea nu se face doar o dată, ci timp de o lună întreagă, zi de zi, când vine ora somului: 10 – 15 voluntari stau să salveze găinile de ele însele, să nu se calce în picioare şi să se sufoce. Totodată, găinile sunt tratate împotriva paraziţilor, li se taie unghiile crescute prea mult şi sunt îngrijite cât se poate de bine. Sunt scoase la aer, în libertate, unde pot alerga, îşi pot întinde aripile, pot căuta hrană în pământ şi pot face ouă de voie, nu din obligaţie. Odată ce s-au refăcut, ele sunt date spre adopţie, iar familiile care le adoptă sunt monitorizate de către organizaţie.

 

Mai multe detalii: Hen Rescuers, Animal Place

 

Sursa: The Dodo

 

Puteţi citi şi:

VIDEO Viaţa în pielea găinilor dintr-o fermă industrială

VIDEO Ororile dintr-o fermă industrială de raţe

Abuzurile din fermele industriale americane ar putea fi filmate cu drone

Clipurile undercover cu animale, ilegale în patru state americane

Cum arată fermele industriale văzute din satelit

Viaţă virtuală de vacă din fermă industrială

Consumul de antibiotice în mega-fermele de animale din SUA

Canadiene umplute cu puf de gâşte hrănite forţat

Marchiza de Eco

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger